Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Застосування штучного інтелекту на базі суду першої інстанції: ВРП ініціює запуск пілотного проекту

Реклама

Вища рада правосуддя вирішила погодити проект розпорядження Кабінету Міністрів «Про затвердження плану заходів з реалізації Концепції розвитку штучного інтелекту в Україні» та запропонувати запустити пілотний проект із застосування штучного інтелекту на базі одного із судів першої інстанції в частині розгляду адміністративних правопорушень із формальним складом.

Як повідомила прес-служба ВРП, до Вищої ради правосуддя 22 січня 2021 року надійшов лист Віце-прем'єр-міністра - Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова щодо розгляду та погодження зазначеного проекту розпорядження Кабміну.

Концепцією розвитку штучного інтелекту в Україні визначено, що сфера правосуддя є однією із пріоритетних сфер, в якій мають бути реалізовані завдання державної політики щодо розвитку галузі штучного інтелекту.

Для реалізації зазначеного планується створення пілотного проекту на базі суду першої інстанції для розроблення єдиних стандартів обліку судових рішень та інших даних, які формуються під час здійснення правосуддя, для виявлення недобросовісної суддівської практики шляхом аналізу текстів.

Проаналізувавши наданий документ, ВРП ініціює запуск пілотного проекту у вигляді експерименту на базі одного із судів першої інстанції в частині автоматизованого розгляду системою із застосуванням штучного інтелекту судових справ з розгляду адміністративних правопорушень із формальним складом.

На думку членів Ради, запропонований ВРП пілотний проект дасть змогу напрацювати практичний матеріал з розгляду найбільш поширених малозначних адміністративних правопорушень (із формальним складом). Це дасть можливість створити уявлення про практику застосування норм права, труднощі у їх судовому тлумаченні, помилки та різноманітні заходи щодо їх подолання, а також дасть змогу знизити рівень навантаження суддів.

Зазначається, що це є ще одним кроком для наближення, подальшого розвитку та вдосконалення вже існуючих сучасних технологій у сфері електронного судочинства - Електронного суду, підсистеми Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи тощо.

Вища рада правосуддя ухвалила рішення про погодження проекту розпорядження Кабінету Міністрів «Про затвердження плану заходів з реалізації Концепції розвитку штучного інтелекту в Україні» за умови врахування зауважень та пропозицій до нього.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. ЛІГА:ЗАКОН презентує першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги у суді у всіх трьох інстанціях за допомогою штучного інтелекту. Функціонал прогнозування на підставі аналізу тексту позовної заяви створено для попередньої оцінки ризиків та економії часу адвоката під час підготовки до судових засідань. Сьогодні Verdictum PRO аналізує понад 80 млн документів. Детальніше за посиланням

Читайте також:

З 1 вересня держоргани не зможуть вимагати паперові документи, якщо вони є в смартфоні

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини