Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В судах закінчились гроші на інтернет: як це вплине на учасників судового процесу

Реклама

Автор: Марченко Поліна, головний юрист міжнародної освітньо-консалтингової компанії «Бізнес-Конструктор»

10 грудня 2020 року на офіційному сайті Державної судової адміністрації України (далі ДСА) було опубліковано повідомлення, щодо відсутності можливості у Державного підприємства "Інформаційні судові системи" розрахуватись зі своїми боргами.

Борги станом на грудень 2020 року становлять більше 10 млн. грн., перед Укртелекомом, а саме за надання послуг провайдера інтернету. Пряма залежність учасників судового процесу від заборгованості перед інтернет провайдером чітко прослідковується уже сьогодні.

Електронний суд - у відставку.

У листопаді ДСА опубліковала лист з рекомендаціями для судів, відправляти поштову кореспонденцію учасникам процесу в електронному вигляді за допомогою сервісу "Електронний суд", що мало б вирішити питання відсутності коштів на поштові відправлення. Однак, на сьогоднішній день така можливість фактично недоступна, оскільки у працівників суду відсутня технічна можливість направляти будь-які процесуальні документи через сервіс "Електронний суд", наслідком чого є порушення прав учасників судового процесу своєчасно отримувати судові документи: повістки, ухвали та інші процесуальні документи. Та чи буде це підставою для оскарження судового рішення, з підстав несвоєчасного повідомлення судом учасника процесу про дату та час розгляду справи - питання спірне, оскільки подібних ситуацій судова система ще не мала. В той же час Європейський суд з прав людини таку обставину визнає порушенням прав людини, а саме порушення статті ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, про що суд вказав у рішення ЕСПЧ від 15 травня 2008 року у справі "Надточий проти України".

Отже, відсутність фінансового забезпечення для відправки через мережу інтернет процесуальних документів матиме наслідком збільшення кількості апеляційних та касаційних скарг з процесуальних підстав.

Режим відеоконференції - до кращих часів.

Окрім того 16 березня 2020 р. Рада суддів України оприлюднила ряд рекомендацій для судів щодо проведення розгляд справ у режимі відеоконференції, з метою недопущення поширення COVID-19. Такі рекомендації у повній мірі відповідають положенням процесуального законодавства України, в яких передбачено право суду за власно ініціативою або за клопотанням сторін процесу проводити судове засідання в режимі відеоконференції.

Однак, можливість приймати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції є в учасників справи ще з 2012 року, що дало змогу сторонам процесу та їх представникам приймати участь у розгляді, навіть якщо слухання відбувалось в іншому населеному пункті. Таке право закріплене учасниками процесу у статті 11 Закону України "Про судоустрій та статус суддів" та у процесуальних кодексах України. Можливість дистанційної участі у процесі у певній мірі скоротила терміни розгляду судових справ, що має однозначно позитивний характер.

Тож, чи вплине відсутність інтернету на реалізацію права на участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції? - Так. Чи буде незаконною відмова суду у проведенні судового засідання в режимі відеоконференції? - Ні, не буде, адже перш ніж провести онлайн засідання у суду має бути відповідна технічна можливість, про що прямо йдеться у процесуальних кодексах.

Пустий реєстр - чи будуть наслідки?

Відправку судових рішень до Єдиного державного реєстру судових рішень здійснюється в обов'язковому порядку, на підставі Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. До реєстру вносяться усі ухвали, судові рішення та окремі думки суддів в рамках певної справи.

Саме завдяки реєстру судових рішень є можливість відслідковувати рух справи, процесуальні документи в рамках відкритого провадження та взагалі мати доступ до актуальної судової практики.

Чи будуть негативні наслідки для учасників судового процесу у разі відсутності доступу до такого реєстру? - Будуть, але не критичні. Цей ресурс та інформація на ньому має виключно допоміжний характер. Однак, якщо по відношенню до компанії розпочалися судові спори, чи компанія фігурує в судових спорах -дізнатися про це буде складніше без доступу до реєстру.

Тож, як бачимо, відключення судів від мережі інтернет матиме реальний вплив як на учасників процесу так і на завантаженість суддів загалом, наслідком чого буде затягування розгляду справ з процесуальних підстав, подання скарг на рішення суддів до вищестоячих судів.

Марченко Поліна,

головний юрист

міжнародної освітньо-консалтингової компанії «Бізнес-Конструктор»

Читайте також:Верховний Суд роз'яснив важливий аспект процесуального правонаступництва

Спробуйте також  Verdictum PRO, за допомогою якого на підставі завантаженої позовної заяви ви зможете отримати інформацію про вірогідність перемоги у суді у всіх трьох інстанціях за допомогою штучного інтелекту.

Онлайн-система ІПС ЛІГА:ЗАКОН пропонує не тільки актуальну базу законодавства, але й безліч додаткових функцій: моніторинг правової картини дня, швидкий пошук документів зі зворотніми посиланнями, автоматичні сповіщення про всі важливі зміни в обраному документі. Почніть користування вже зараз для максимальної ефективності в режимі карантину.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини