Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд застосував доктрину заборони суперечливої поведінки у спадковій справі

13 листопада 2020, 15:25
7897
0
Реклама

Верховний Суд застосував доктрину venire contra factum proprium (заборони суперечливої поведінки) у спадковій справі. Відповідне повідомлення з'явилось на сайті ВС.

Суть справи: після смерті батька позивача його мати відмовилася від своєї частки у спадщині, тому спірні будинок і земельну ділянку успадкував брат позивача, який проживав із батьками.

Згодом мати позивача померла, і він звернувся до суду з проханням визнати відмову матері від спадщини батька недійсною, а її частку у спірному майні - спадковим майном.

Суди попередніх інстанцій частково задовольнили позов.

Колегія суддів Цивільного суду ВС скасувала такі рішення та відмовила в задоволенні позову, зробивши такий правовий висновок.

Відповідну постанову у справі № 450/2286/16-ц ВС прийняв 7.10.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. VERDICTUM PRO за допомогою штучного інтелекту проаналізує Ваш позов та покаже шанси на успіх у судовому засіданні в першій інстанції, а також відобразить шанси на перемогу в апеляційній та касаційній інстанціях. Таким чином, тепер Ви зможете розрахувати вірогідність перемоги Вашого клієнта на будь-якому етапі розгляду справи в суді. Детальніше за посиланням

До спадкоємця в порядку спадкування може переходити право на оспорення документа чи юридичного факту (зокрема, правочину, рішення органу юридичної особи, свідоцтва тощо), яке належало спадкодавцеві, та не припинилося до його смерті.

Доктрина venire contra factum proprium (заборони суперечливої поведінки), базується на римській максимі - «non concedit venire contra factum proprium» (ніхто не може діяти всупереч своїй попередній поведінці). В основі доктрини venire contra factum proprium - принцип добросовісності.

Поведінкою, яка суперечить добросовісності та чесній діловій практиці, є, зокрема, поведінка, що не відповідає попереднім заявам або поведінці сторони, за умови, що інша сторона, яка діє собі на шкоду, розумно покладається на них.

Якщо особа, яка має право на оспорення документа (наприклад, свідоцтва про право на спадщину) чи юридичного факту (зокрема, правочину, договору, рішення органу юридичної особи), висловила безпосередньо або своєю поведінкою дала зрозуміти, що не буде реалізовувати своє право на оспорення, то така особа пов'язана своїм рішенням і не вправі його змінити згодом. Спроба особи згодом здійснити право на оспорення суперечитиме попередній поведінці такої особи і має призводити до припинення зазначеного права.

У цій справі, особа, яка мала право на оспорення (спадкодавець - мати позивача), висловила як прямо (у заяві, поданій нотаріусу), так і своєю поведінкою (оскільки протягом майже 14 років не оспорювала свідоцтво про право на спадщину, видане її сину), що не буде реалізовувати свого права на оспорення.

За таких обставин право на оспорення свідоцтва про право на спадщину, яке мала мати позивача, припинилося, отже, його не успадкував позивач, а тому підстав для задоволення відповідних позовних вимог як спадкоємця його матері, про визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину за законом на 3/4 частки спадкового майна та скасування реєстраційного посвідчення на 3/4 частки житлового будинку немає.

Читайте також:

Які обставини мають значення для спадкування при спільній частковій власності: ВС

Необізнаність про заповіт є підставою для призначення додаткового строку для спадкування: рішення ВС

ВС висловився стосовно встановлення факту проживання однією сім'єю та визнання особи спадкоємцем

Поділ майна подружжя: ВС вказав на важливі аспекти

Що потрібно знати про спадковий договір

Верховний Суд роз'яснив, чи можна успадкувати неоформлену нерухомість

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини