Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відкликання заяви, поданої для держреєстрації прав на нерухоме майно: що передбачено

10 листопада 2020, 15:21
2788
0
Реклама

У Південно-Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Дніпро) роз'яснили, у яких випадках відкликається заява, подана для державної реєстрації прав на нерухоме майно, чи може бути відмовлено у задоволенні раніше поданої заяви, якщо так, то за яких підстав.

Заява, подана заявником, може бути відкликана у будь-який час до прийняття державним реєстратором рішення щодо державної реєстрації прав або щодо відмови в такій реєстрації шляхом звернення заявника до суб'єкта державної реєстрації прав або нотаріуса (пункт 16 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого урядовою постановою від 25.12.2015 № 1127 (далі - Порядок)).

Державний реєстратор за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно формує та реєструє заяву в базі даних заяв.

За відсутності підстав для відмови в задоволенні заяви про відкликання раніше поданої заяви державний реєстратор невідкладно повертає заявникові:

- оригінали документів, поданих для державної реєстрації прав;

- оформлені копії документів у випадку, передбаченому абзацом другим пункту 7 Порядку;

- документ, що підтверджує сплату адміністративного збору за державну реєстрацію прав.

Державний реєстратор під час повернення документів відповідно до закону встановлює особу заявника та перевіряє обсяг його повноважень, крім випадків, коли повернення документів здійснюється одночасно з поданням заяви про відкликання раніше поданої заяви.

Заяву, яку долучено до документів, поданих для державної реєстрації прав, заяву про відкликання раніше поданої заяви, а також інші документи, що були отримані в паперовій формі державним реєстратором під час розгляду заяви та не підлягають поверненню заявнику, зберігає суб'єкт державної реєстрації прав, нотаріус протягом трьох років. Документи та/або відомості, сформовані державним реєстратором за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав під час розгляду заяви, зберігаються в електронній формі в зазначеному Реєстрі.

У задоволенні заяви про відкликання раніше поданої заяви може бути відмовлено в разі, коли:

- за результатами розгляду заяви державний реєстратор вже прийняв рішення щодо державної реєстрації прав або щодо відмови в такій реєстрації;

- із заявою про відкликання раніше поданої заяви звернулася неналежна особа;

- заяву не подано до відповідного суб'єкта державної реєстрації прав, нотаріуса.

Якщо заявник за власним бажанням отримує рішення державного реєстратора щодо відмови в задоволенні заяви про відкликання раніше поданої заяви у паперовій формі особисто, державний реєстратор відповідно до закону встановлює особу заявника та перевіряє обсяг його повноважень.

У разі відкликання заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень адміністративний збір підлягає поверненню.

Захистити своє майно від чорних реєстраторів вже зараз допоможе ефективний сервіс SMS-Маяк від "ЛІГА:ЗАКОН". Завдяки ньому можна відстежувати зміни статусу об'єкта нерухомості. Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до суду з позовною заявою про скасування вчинених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність таких дій. Ефективно уберегтися від рейдерів також допоможуть сервіси SMS-Маяк Земля та SMS-Маяк Іпотека від "ЛІГА:ЗАКОН", за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

Читайте також:

Видача нотаріусом дубліката документа: які особливості

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини