Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ вирішив питання щодо конституційності встановлених на період дії карантину обмежень прав і свобод громадян

Реклама

Велика палата Конституційного Суду України 28 серпня 2020 року ухвалила рішення у справі № 10-р/2020 за конституційним поданням Верховного Суду. Відповідне повідомлення з'явилось на сайті КСУ.

Раніше ми писали: Верховний Суд просить КСУ перевірити конституційність карантинних обмежень

Рішенням КСУ визнано такими, що не відповідають Конституції України, положення:

- частин першої, третьої статті 29 Закону № 294;

- абзацу дев'ятого пункту 2 розділу ІІ „Прикінцеві положення“ Закону № 553.

Зазначені положення законів визнані неконституційними та втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України цього Рішення.

При цьому, КСУ наголосив, що обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина є можливим у випадках, визначених Конституцією України. Таке обмеження може встановлюватися виключно законом - актом, ухваленим Верховною Радою України як єдиним органом законодавчої влади в Україні; встановлення такого обмеження підзаконним актом суперечить Конституції України.

Для побудови виграшної стратегії захисту клієнта в суді існують сучасні діджитал-сервіси, які допомагають полегшити роботу адвоката. Аналітична система аналізу судових рішень Verdictum надає доступ до 85 млн судових рішень та допомагає оперативно вивчити позицію конкретного судді та колег у схожих справах. Окрім цього система надає доступ до розкладу судових засідань і завантаженості суддів. Отримайте доступ до Verdictum.

Також Суд в своєму рішенні вказав таке:

- скасування чи зміна законом про Державний бюджет України обсягу прав і гарантій та законодавчого регулювання, передбачених у спеціальних законах, суперечить Конституції України;

- установлення граничного розміру заробітної плати, грошового забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ, передбачене у квітні 2020 року та на період до завершення місяця, в якому відміняється карантин, установлений Кабінетом Міністрів України, є невизначеним щодо дії в часі та не забезпечує передбачуваності застосування цих норм права;

- Кабінет Міністрів України є вищим органом у системі органів виконавчої влади, а тому оспорюваними положеннями статті 29 Закону № 294 заробітна плата, грошове забезпечення працівників, службових і посадових осіб органів законодавчої та судової влади поставлені в залежність від виконавчої влади;

- обмеження передбачених оспорюваними положеннями статті 29 Закону № 294  виплат є допустимим за умов воєнного або надзвичайного стану, однак такого роду обмеження має запроваджуватися пропорційно, з встановленням чітких часових строків та у жорсткій відповідності до Конституції та законів України;

- забезпечення виконання остаточного судового рішення є позитивним обов'язком держави, проте оспорюваним положенням Закону № 553 унеможливлене ?здійснення Державною казначейською службою України безспірного списання коштів державного бюджету та місцевих бюджетів на підставі рішення суду до 1 січня 2021 року, що обмежує конституційне право особи на судовий захист.

Рішення Конституційного Суду України є обов'язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Читайте також:

З'явився текст рішення КСУ про неконституційність ліквідації Верховного Суду України

КСУ визнав неконституційними деякі положення судової реформи Зеленського

Бажаєте повідомити цю новину співробітникам та обговорити її в колективі? В LIGA360 це зручніше, ніж будь-де. Переконайтеся на власному досвіді. Щоб отримати вільний доступ до «Обговорень» та інших функцій LIGA360 залишайте заявку за посиланням.

Дізнайтесь більше про комплексне рішення для всієї компанії від ЛІГА:ЗАКОН зі знижкою 50% за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини