Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон щодо запровадження нових фінансових інструментів набрав чинності

Реклама

16 серпня набрав чинності Закон № 738-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів». Закон було офіційно опубліковано в газеті «Голос України» 15 серпня.

З повним текстом нормативно-правового акта зручно ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ до систем.

Що передбачено:

Законом викладаються в новій редакції:

- Закон «Про цінні папери та фондовий ринок», назву якого з дня набрання чинності новою редакцією змінюється на «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» (далі - Закон про ринки капіталу);

- Закон «Про товарну біржу», назва якого із набранням чинності його новою редакцією визначена як «Про товарні біржі» (далі - Закон про товарні біржі).

Зауважимо, що нові редакції зазначених законів запрацюють з 1 липня 2021 року, крім окремих положень.

Закон про ринки капіталу регулює відносини, що виникають під час емісії, обігу, викупу цінних паперів і виконання зобов'язань за ними, укладання та виконання деривативних контрактів, заміни сторони деривативних контрактів і вчинення правочинів щодо фінансових інструментів на ринках капіталу, а також відносини, що виникають під час провадження професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках.

Дія Закону про ринки капіталу не поширюється на:

1) відносини, пов'язані з вчиненням і виконанням правочинів (крім деривативних контрактів та правочинів щодо них) поза організованими ринками (крім провадження клірингової діяльності, здійснення ліквідаційного неттінгу) щодо:

а) валютних цінностей;

б) продукції;

2) відносини, пов'язані з вчиненням і виконанням правочинів щодо речей, визначених індивідуальними, ознаками (крім цінних паперів).

Закон про ринки капіталу відносить до таких ринків фондовий ринок, ринок деривативних фінансових інструментів та грошовий ринок. Згідно із Законом «Про санкції» можуть бути заборонені або обмежені емісія та обіг цінних паперів емітента, створеного відповідно до законодавства держави, що здійснює збройну агресію проти України та /або який прямо чи опосередковано контролюється особами, які є резидентами зазначеної держави.

Закон про ринки капіталу передбачає, що торгівля фінансовими інструментами здійснюється на організованих ринках капіталу та поза ними. Серед іншого, він визначає:

- види та ознаки фінансових інструментів;

- види та ознаки цінних паперів. Зокрема, були впроваджені нові види цінних паперів - депозитні сертифікати банку, зелені облігації, опціонні сертифікати, депозитарні розписки;

- види та ознаки деривативних контрактів;

- особливості та порядок укладання та виконання фінансових інструментів та правочинів щодо них;

- особливості та порядок професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках (далі - ринки), а також діяльності, пов'язаної з ринками;

- особливості емісії та обігу цінних паперів;

- особливості та порядок розкриття інформації на ринках;

- особливості та порядок регулювання ринків;

- регулювання об'єднання професійних учасників ринків;

- регулювання протидії зловживанням на ринках.

Закон про товарні біржі визначає правові умови створення та функціонування товарних бірж на території України як організованих товарних ринків.

Дія Закону про товарні біржі не поширюється на відносини, пов'язані з вчиненням і виконанням правочинів щодо речей, визначених індивідуальними ознаками.

Закон про товарні біржі визначає:

- особливості, порядок створення, управління та функціонування товарної біржі;

- активи товарної біржі та гарантії її майнових прав;

- регулювання діяльності товарних бірж.

Також зазначеним Законом № 738-IX було внесено зміни до низки інших нормативно-правових актів.

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів.

Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Читайте також:

Паспорти-книжечки планують поступово виводити з обігу

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини