Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нова концепція судової реформи: зменшення кількості судів з 764 до 200

Реклама

Експерти Офісу простих рішень та результатів та Глава ОПРР Михайло Саакашвілі пропонують нову концепцію судової реформи. Серед запланованих змін наступні.

Зміна системи контролю судів

Пропонується ліквідувати Вищу раду правосуддя та Вищу кваліфікаційну комісію суддів.

Натомість планують створити єдиний орган судового контролю з функціями:

- добір і переатестація суддів;

- розгляд дисциплінарних справ за скаргами на суддів;

- моніторинг суддівської доброчесності;

- матеріально-технічне забезпечення судової системи.

Зменшення кількості судів

Планується зменшити кількість судів з 764 до 200: ліквідувати адміністративні та господарські суди і створити Окружні центри правосуддя.

Перегляд статусу Верховного Суду

Експерти ОПРР вказали, що завданням Верховного Суду має бути формування судової практики.

«Це має бути маленький суперсуд, імена і прізвища суддів буде знати вся країна, вони будуть ретельно відбиратись, контролюватись і формуватимуть судову практику», - пояснив Михайло Саакашвілі.

Для побудови виграшної стратегії захисту клієнта в суді існують сучасні діджитал-сервіси, які допомагають полегшити роботу адвоката. Аналітична система аналізу судових рішень Verdictum надає доступ до 85 млн судових рішень та допомагає оперативно вивчити позицію конкретного судді та колег у схожих справах. Окрім цього система надає доступ до розкладу судових засідань і завантаженості суддів. Отримайте доступ до Verdictum.

КСУ

Щодо Конституційного Суду, в ОПРР вважають, що його долю мають вирішити громадяни через референдум.

Пропонується створення Конституційної палати у Верховному Суді.

«Суд в смартфоні»

В ОПРР пропонують розвинути ініціативу «держава в смартфоні» та створити «суд в смартфоні». Зазначається, що це дасть можливість онлайн подавати позови, оплачувати судові збори, передавати судові докази, відстежувати стан розгляду справи, отримувати копії рішень.

Система альтернативного правосуддя

«Розширення застосування медіації, особливо, для сімейних спорів; відродження третейських судів, залучення іноземних суддів і використання іноземного права в інвестиційних спорах - створити платформу для пілотного проєкту з використання англійського права», - зазначають в ОПРР.

Також, пропонують ліквідувати монополії проведення судових експертиз виключно державними експертними установами в кримінальних провадженнях.

Крім того, планується впровадження практики суду присяжних в категоріях з особливо важливих і соціально небезпечних злочинів.

«А також, створити Вищий адміністративний суд, куди громадяни звертатимуться щодо рішень державних органів. Доступ до таких судів буде полегшений, процедура буде більш швидкою і прозорою», - пропонують в ОПРР.

Читайте також: Судова реформа: що передбачає законопроект Президента

Президентський законопроект про судову реформу: ВС в цілому підтримав

В Раді з'явиться альтернативний законопроект про судову реформу

Нагадаємо, що раніше КСУ визнав неконституційними деякі положення судової реформи Зеленського

Відслідкувати зареєстровані законопроекти та ознайомитись із їх повним текстом можна в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ до систем.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини