Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Заповіт: особливості складення

Реклама

Питання, що виникають у сфері спадкових відносин, є одними з найбільш запитуваних.

Консультацію щодо особливостей складення заповіту надало Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Київ).

Заповіт - це розпорядження особи (заповідача) щодо належного їй майна, майнових прав та обов'язків на випадок своєї смерті, складене та посвідчене у встановленому законом порядку.

Хто має право складати заповіт?

Людина, яка досягла повноліття (має повну цивільну дієздатність).

Однак існують випадки, коли особа отримує повну дієздатність до досягнення нею повноліття (наприклад, якщо працює за трудовим договором або записана матір'ю чи батьком дитини, тощо).

Для чого потрібно складати заповіт?

Склавши заповіт, заповідач визначив конкретного спадкоємця чи спадкоємців, які гарантовано отримають заповідане майно після смерті особи.

Якщо особа не склала заповіт, то все набуте нею майно після смерті переходить до її найближчих родичів у порядку черговості (статті 1261 - 1265 Цивільного кодексу).

Однак існують випадки, коли особа хоче, щоб її майно дісталось одному із родичів або якійсь одній людині чи декільком людям, які не є родичами.

Для цього необхідно складати заповіт.

Кому можна заповісти майно? Заповіт можна скласти лише на родичів?

Майно в Україні можна заповідати:

- людям, незалежно від наявності з ними сімейних чи родинних відносин;

- юридичним особам (підприємствам, установам, організаціям);

- державі, територіальним органам тощо.

Однак є категорія осіб, які мають обов'язкову частку у спадщині, незалежно від волі заповідача. Це малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки.

Чи можна скасувати чи змінити заповіт?

Так. Для цього особа (заповідач) подає нотаріусу заяву про скасування чи зміну заповіту. Справжність підпису на такій заяві має бути нотаріально засвідчена.

Тільки нотаріус може посвідчити заповіт?

Ні. Заповіт може бути посвідчений іншими посадовими або службовими особами, що мають право вчиняти такі нотаріальні дії.

До таких осіб відносяться:

- посадові чи службові особи органів місцевого самоврядування;

- головний лікар, начальник госпіталю, директор чи головний лікар будинку для осіб похилого віку та осіб з інвалідністю - якщо громадянин перебуває на лікуванні в цьому закладі або проживає в такому будинку;

- капітан судна (якщо громадянин хоче скласти заповіт під час плавання на морських суднах тощо);

- начальник експедиції (якщо громадянин перебуває у розвідувальних, арктичних та інших експедиціях);

- командир військової частини, з'єднання, установи або закладу (для військовослужбовців та членів їх сімей, що перебувають у пунктах дислокації військових частин, військово-навчальних закладів);

- начальник місця позбавлення волі, слідчого ізолятора.

Стежите за новинами вашої галузі? Спробуйте створити свій власний інфопростір в екосистемі LIGA360. Власна стрічка новин і моніторинг з понад 1835 медіа, 20 телеканалів, 15 радіостанцій, 1 800 інтернет та друкованих ЗМІ. Обирайте, що читати саме вам! Спробувати LIGA360

Читайте також:

Що потрібно знати про спадковий договір

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини