Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Продаж нерухомості: які податки необхідно сплатити

Реклама

Які податки сплатити, якщо продали нерухомість, нагадало Головне управління ДПС у Київській області.

Податки ви не сплачуєте, якщо протягом року ви продали один

житловий будинок,

квартиру або її частину,

кімнати,

садовий (дачний) будинок (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці),

земельну ділянку, що не перевищує норми безоплатної передачі, залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не поширюється на майно, яке отримане платником у спадщину. Тобто дохід від операцій з продажу (обміну) не частіше одного разу на рік об'єктів нерухомості, які перебувають у власності фізособи-резидента або фізособи-нерезидента менше трьох років, але були одержані такими фізособами у спадщину, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

У разі продажу протягом року більш як одного з об'єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 ст. 172 ПКУ, або від продажу об'єкта нерухомості, не зазначеного в п. 172.1 ст. 172 ПКУ, отриманих у спадщину, маєте сплатити податки.

Ставки такі:

- для фізосіб-резидентів - 5 %;

- для фізосіб-нерезидентів - 18 %.

Крім цього, сплатити доведеться і військовий збір за ставкою 1,5 %.

Сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи:

а) особою, яка продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість, - до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, міни;

б) особою, у власності якої перебував об'єкт нерухомості, відчужений за рішенням суду про зміну власника та перехід права власності на таке майно. Фізособа зобов'язана відобразити доход від такого відчуження у річній податковій декларації.

Бізнес у період кризи. Миттєво дізнайтеся про початок банкрутства контрагента! Поставте на моніторинг бізнес-партнера у системі CONTR AGENT за назвою компанії, П. І. Б. директора/ФОП, кодом ЄДРПОУ компанії, ІПН ФОП та отримуйте сповіщення про будь-які зміни на електронну пошту або в особистому кабінеті. Замовити тестовий доступ на 72 години

Якими будуть наступні рішення влади? Замовте тестовий доступ до екосистеми LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів, що можуть вплинути на ваш бізнес.

Захистити своє майно від дій чорних реєстраторів вже зараз допоможе ефективний сервіс SMS-Маяк від "ЛІГА:ЗАКОН". Завдяки ньому можна відстежувати зміни статусу об'єкта нерухомості. Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до суду з позовною заявою про скасування вчинених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність таких дій. Ефективно уберегтися від рейдерів також допоможуть сервіси SMS-Маяк Земля та SMS-Маяк Іпотека від "ЛІГА:ЗАКОН", за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини