Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Докази щодо окремих рис характеру не можуть підтверджувати винуватість: рішення ВС

Реклама

Суть справи: вироком місцевого суду чоловіка було засуджено за ч. 2 ст. 121 КК (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого) та призначено покарання у виді позбавлення волі на строк сім років. Апеляційний суд залишив цей вирок без змін.

Однак колегія суддів Кримінального суду ВС скасувала рішення судів попередніх інстанцій і направила справу на новий розгляд в апеляційному суді, вказавши таке.

Відповідну постанову у справі № 758/2692/16-к ВС прийняв 15.01.2020. З повним тексстом зручно ознайомитись у системі VERDICTUM яку можна протестувати.

Вимогами ст. 91 КПК передбачено, що в кримінальному провадженні поряд з іншим підлягають доказуванню: подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення), винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення.

Обґрунтовуючи висновок про доведеність винуватості засудженого, суд послався на низку доказів: показання свідка, які ним давалися при проведенні слідчого експерименту та у суді першої інстанції, який стверджував, що саме засуджений завдавав тілесні ушкодження потерпілому; показання сестри потерпілого, яка не була очевидцем нанесення потерпілому тілесних ушкоджень.

Вам також буде цікаво: Рада змінила порядок розгляду кримінальних справ у період карантину

Верховний Суд вказав, що дані докази суд використав на підтвердження винуватості чоловіка у спричиненні тілесних ушкоджень потерпілому, не врахувавши, що відповідно до ст. 88 КПК докази щодо характеру або окремих рис характеру обвинуваченого є недопустимими на підтвердження його винуватості.

Враховуючи викладене, колегія суддів дійшла висновку, що докази, покладені судом в основу обвинувального вироку, як кожен окремо, так і в сукупності між собою не містять даних, які б поза розумним сумнівом доводили спричинення засудженим тяжких тілесних ушкоджень, які спричинили смерть потерпілого.

Читайте також:

Судова система України в умовах карантину

Оновлено процесуальні кодекси в частині особливостей розгляду справ під час карантину

Новий антикризовий Закон (проект №3275): основні зміни в судочинстві та строках позовної давності у сімейних спорах

Тримайте все під контролем юридичного департаменту з новим рішенням LIGA360 від ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини