Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада змінила порядок розгляду кримінальних справ у період карантину

Реклама

Зміни до кримінального процесуального законодавства на період дії карантину та зміни щодо підсилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу.

13 квітня 2020р. Верховна Рада на своєму позачерговому засіданні прийняла Закон «Про внесення зміни до розділу XI «Перехідні положення» Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та розгляду окремих питань під час судового провадження на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID 19)» (законопроект №3276). Цей Закон на період дії карантину встановлює особливості розгляду слідчими суддями окремих питань під час судового провадження.

В першу чергу, Закон надав можливість проводити судове засідання на досудовій і судовій стадії кримінального провадження у режимі відеоконференції (в порядку ст.135 КПК). Рішення про проведення судового засідання в режимі відеоконференції може бути прийнято слідчим суддею, судом з власної ініціативи або за клопотанням сторони кримінального провадження, за виключенням розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Проте слідчий суддя, суд не має права прийняти рішення про проведення судового засідання щодо розгляду клопотання про продовження строку тримання під вартою у режимі відеоконференції, в якому поза межами приміщення суду перебуває підозрюваний (обвинувачений), якщо останній проти цього заперечує.

Також прийнятий Закон визначив порядок передачі клопотання, яке має розглядатися слідчим суддею, для розгляду до іншого суду у разі неможливості визначити слідчого суддю у відповідному суді (крім Вищого антикорупційного суду). Після внесення мотивованого подання про передачу клопотання, яке має розглядатися слідчим суддею, для розгляду до іншого суду, головою відповідного суду апеляційної інстанції невідкладно, але не пізніше 24 годин з моменту надходження такого подання, розглядається питання про передачу клопотання на розгляд до іншого суду, про що поставляється відповідна ухвала. Спори про підсудність між судами у даному випадку не допускаються.

У разі неможливості у визначений Кримінальним процесуальним кодексом строк суддею (колегією суддів) розглянути клопотання про обрання або продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, крім клопотання, поданого на розгляд до Вищого антикорупційного суду, воно може бути передано на розгляд до іншого судді, визначеного в порядку, встановленому частиною третьою статті 35 КПК (за допомогою автоматизованої системи документообігу суду) або розглянуто головуючим, а за його відсутності іншим суддею зі складу колегії суддів, якщо справа розглядається колегіально, або може бути передано для розгляду до іншого суду в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції або до суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів.

Також 13 квітня 2020р. Верховною Радою було внесені зміни до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення, якими суттєво підвищено відповідальність за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу (законопроект №2339).

Читайте також: які строки, визначені КАСУ, продовжено на час дії карантину: роз'яснення суду

Так, до Кримінального кодексу були внесені зміни до таких статей:

· в статті 241 “Забруднення атмосферного повітря” посилили відповідальність, а саме в частині першій збільшили розмір штрафу у 18 разів: зі 100-200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 грн) до 1800-3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 30 600 до 61 200 грн.);

· в статті 245 “Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу” посилили відповідальність, а саме в частині першій також збільшили розмір штрафу у 18 разів: з 300-500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 до 8500 грн.) до 5400-9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 91800 до 153000 грн.)

До Кодексу про адміністративні правопорушення були внесені такі зміни:

· в статті 77 за порушення вимог пожежної безпеки в лісах посилили відповідальність, а саме: за порушення правил пожежної безпеки в лісах - з 5 - 50 неоподатковуваних мінімумів (85 - 850 грн.) до 90 - 900 неоподатковуваних мінімумів(1530 - 15300 грн.); за знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі - з 15 - 60 неоподатковуваних мінімумів до 270 - 1080 неоподатковуваних мінімумів (4590 - 18360 грн.);

· в статті 77-1 за самовільне випалювання рослинності або її залишків також збільшили штрафи у 18 разів - до 360-720 неоподатковуваних мінімумів (6120 - 12240 грн.)

Нагадаємо вказані зміни внесені на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України.

Максим Шевердін, партнер, керівник практики кримінального права Юридичної групи LCF

Читайте також:

Судова система України в умовах карантину

Оновлено процесуальні кодекси в частині особливостей розгляду справ під час карантину

Новий антикризовий Закон (проект №3275): основні зміни в судочинстві та строках позовної давності у сімейних спорах

Тримайте все під контролем юридичного департаменту з новим рішенням LIGA360 від ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини