Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Заборона апеляційного оскарження ухвали слідчого судді щодо затримання з метою приводу відповідає Конституції

Реклама

Конституційний Суд визнав такими, що відповідають Конституції, положення Кримінального процесуального кодексу щодо заборони оскарження в апеляційному порядку ухвали слідчого судді про дозвіл на затримання з метою приводу.

Відповідне рішення № 5-р/2020 у справі за конституційною скаргою Татькова В.І. щодо відповідності Конституції окремих положень ч. 5 ст. 190, п. 1 ч. 1, ч. 3 ст. 309 КПК Конституційний Суд прийняв 17 березня.

З повним текстом рішення КСУ можна ознайомитись в ІПС ЛІГА:ЗАКОН, оформивши тестовий доступ за посиланням.

Суд зазначив, що затримання з метою приводу є винятковим короткостроковим процесуальним заходом, який застосовується зі спеціальною метою, зумовлений протиправною поведінкою підозрюваного, обвинуваченого та спрямований на виконання завдань кримінального провадження.

Положення ч. 5 ст. 190, п. 1 ч. 3 ст. 309 Кодексу спрямоване на недопущення затягування розгляду питання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, забезпечення обов'язковості виконання судового рішення, а також на запобігання порушенню розумних строків кримінального провадження.

Водночас КСУ зазначив, що вказана законодавча заборона не позбавляє підозрюваного, обвинуваченого права на судовий захист. Відповідні положення не тільки встановлюють судовий контроль за дотриманням його прав і свобод під час вирішення питання про застосування запобіжного заходу, продовження строку дії або зміну запобіжного заходу, а й передбачають інший механізм судового захисту - можливість подання заперечень проти ухвали слідчого судді про дозвіл на затримання з метою приводу під час підготовчого провадження в суді.

Крім того, дія такої ухвали безпосередньо залежить від факту припинення протиправної поведінки підозрюваного, обвинуваченого, оскільки ця ухвала втрачає законну силу з моменту з'явлення підозрюваного, обвинуваченого до слідчого судді, суду.

Конституційний Суд підкреслив, що оспорюваними положеннями законодавець забезпечив досягнення справедливого балансу між процесуальними правами та обов'язками сторін обвинувачення і захисту.

Рішення КСУ є обов'язковим і не підлягає оскарженню.

Читайте також: КСУ визнав неконституційними деякі положення судової реформи Зеленського

ЛІГА:ЗАКОН знає, як полегшити життя адвокатів. Ми підготували комплексне рішення, яке дозволяє швидко знайти судові рішення, переглядати розклад судових засідань та завантаженість суддів, а також відслідковувати інформацію про контрагентів (фігурантів справ) та ставити їх на моніторинг. Скористатись пропозицією можна за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини