Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінено процедуру накладення штрафів за порушення трудового законодавства

Реклама

ЮРЛІГА писала, що 2 лютого 2020 року набув чинності Закон № 378-IX, яким зменшено трудові штрафи в декілька разів. Переглянути порівняльну таблицю щодо розмірів діючих і попередніх штрафів можна тут.

Зазначеним Законом внесено зміни до ст. 265 КЗпП, які передбачають зміну підходу до процедури накладення фінансових санкцій та їх розмірів.

У зв'язку із зазначеними змінами Держпраці звертає увагу, що при розгляді справ про накладення штрафних санкцій відповідно до частини другої статті 265 КЗпП необхідно враховувати прийняте Конституційним Судом Рішення у справі № 1-7/99 від 9 лютого 1999 року.

Суд дійшов висновку, що положення частини першої статті 58 Конституції про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових актів у випадках, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи, стосується лише людини і громадянина (фізичної особи) і не поширюється на юридичних осіб. Відповідно до статті 51 ЦК до підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин.

Тому притягнення до відповідальності за порушення законодавства про працю має здійснюватися відповідно до редакції ч. 2 ст. 265 КЗпП, яка діяла на день виявлення порушення (підписання акта інспекційного відвідування).

Положення нової редакції статті 265 КЗпП щодо часткової сплати штрафу, зміни його розміру, а також попередження застосовуються до порушень, виявлених після набуття чинності Законом № 378-IX (після 2 лютого 2020 року).

Щодо складання протоколу про адмінправопорушення, відповідальність за яке передбачена частинами першою-четвертою та сьомою статті 41 КУпАП, стосовно ФОП, який використовує найману працю та є платником єдиного податку першої - третьої групи, Держпраці зазначає таке.

Адміністративна відповідальність за порушення вимог законодавства про працю передбачена статтею 41 КУпАП. Отже, частиною другою статті 265 КЗпП і частиною третьою статті 41 КУпАП передбачено відповідальність для фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю, у вигляді штрафу, за порушення законодавства про працю.

Штраф за частиною другою статті 265 КЗпП є фінансовою санкцією, яка накладається постановою уповноваженої посадової особи Держпраці (яка може бути оскаржена в судовому порядку), а штраф за статтею 41 КУпАП є адміністративною відповідальністю і накладається згідно з рішенням суду за результатами розгляду справи про адмінправопорушення.

Таким чином, до затвердження форми попередження фінансові санкції, передбачені абзацами другим та шостим частини другої статті 265 КЗпП, не застосовуються. Однак це не виключає обов'язку інспектора праці направляти протокол про адміністративне правопорушення на розгляд до суду.

Щодо проведення інспекційних відвідувань за зверненнями громадян, які надійшли на розгляд до органів місцевого самоврядування

У Держпраці роз'яснили, що в разі надходження до органів місцевого самоврядування звернення працівника про порушення щодо нього законодавства про працю з питань, що віднесені до повноважень таких органів, крім питань виявлення неоформлених трудових відносин, для проведення інспекційного відвідування необхідно погодження Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Для одержання такого погодження орган місцевого самоврядування надсилає копію звернення працівника із супровідним листом до територіального органу Держпраці, який своєю чергою направляє це звернення до Держпраці. У разі одержання погодження воно направляється до територіального органу Держпраці для передачі органу місцевого самоврядування.

Погодження на проведення інспекційного відвідування за зверненням працівника надається лише у випадку, якщо працівник звертається щодо порушення своїх особистих трудових прав.

У Держпраці наголосили, що інспекційні відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин проводяться відповідно до Порядку, затвердженого урядовою постановою № 823. Інспекційні відвідування з інших питань проводяться у порядку, встановленому Законом № 877.

Нагадаємо, знайти алгоритми дій під час проведення перевірок можна в модулі "Мистецтво оборони" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ. А відомості про реквізити усіх найвищих, центральних та регіональних органів влади (адреса, телефони і прізвища керівників), а також дані про історію створення органів влади можна дізнатися у модулі "Органи влади", який входить до складу Інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН.

План перевірок вашого підприємства можна знайти в зручному сервісі CONTR AGENT, замовивши тестовий доступ.

Читайте матеріали з цієї теми:

Перевірки Держпраці: оновлено порядок

Коли Держпраці може не попереджати про відвідування: оприлюднені нові порядки перевірок

1 лютого Держпраці розпочала перевіряти дотримання трудового законодавства

Що не можуть перевірити інспектори праці

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини