Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скасовані судом комунальні тарифи є нечинними з моменту прийняття: кияни можуть вимагати перерахунок

Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду вважає, що плату за ж/к послуги не можна нараховувати, якщо нормативні акти КМДА про встановлення тарифів були визнані нечинними з моменту їх прийняття.

Відповідний висновок міститься у постанові від 11 грудня у справі № 761/31330/15-ц, з повним текстом якої можна ознайомитись у VERDICTUM. Переконатись у зручності цієї системи аналізу судових рішень можна, замовивши тестовий доступ.

"Саме по собі визнання нечинними нормативних актів КМДА з моменту їх прийняття свідчить про те, що вони не породили жодних правових наслідків і не можуть бути підставою для нарахування плати на підставі цих нормативних актів", - йдеться у постанові КЦС ВС.

Власник квартири просив, зокрема, про перерахунок за послуги з утримання будинку та прибудинкової території. Шевченківський райсуд Києва відмовив у позові, зокрема через те, що надані позивачем судові рішення, якими визнані незаконними і нечинними з моменту прийняття тарифи, встановлені Київською міською державною адміністрацією, належним чином не завірені та відсутні у Єдиному державному реєстрі судових рішень. Апеляційний суд залишив це рішення без змін, проте касаційний суд повернув справу на новий розгляд до апеляції.

Нарахування за житлово-комунальні послуги по квартирі позивача у спірний період (з 1 грудня 2006 року по 30 червня 2014 року) здійснювалися відповідно до тарифів на житлово-комунальні послуги, прийнятих розпорядженнями КМДА за 2007-2011 роки, які в подальшому були скасовані постановами Шевченківського районного суду м. Києва від 21 березня та 30 вересня 2014 року. Побачити перелік скасованих судом рішень можна у VERDICTUM.

Отже, суд апеляційної інстанції помилково вважав, що оскільки в момент нарахування плати за ж/к послуги тарифи були чинними, незважаючи на те, що в подальшому їх було скасовано, позивач не має права на здійснення перерахунку нарахованих йому платежів. При цьому висновок суду про те, що у судових рішеннях не визначено способу, строків і порядку їх виконання, а також наслідків визнання незаконними розпоряджень КМДА є безпідставними, оскільки саме по собі визнання нечинними нормативних актів КМДА з моменту їх прийняття означає, що вони не породили жодних правових наслідків і не можуть бути підставою для нарахування плати.

Нагадаємо, Велика Палата вже виклала з цього приводу висновок: якщо суд скасував ж/к тарифи, оплачені послуги мають перерахувати. Якщо акт скасовано, споживачі газу мають право на відновлення порушених прав, - вважає і суддя ОАСК.

Форми позовних заяв про зобов'язання здійснення перерахунку фактично сплачених коштів за надані не в повному обсязі / неякісні комунальні послуги, а також про стягнення коштів за ненадані комунальні послуги тощо можна отримати в модулі "Типові договори та шаблони" ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини