Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 10-17 грудня

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184565_yakshcho-akt-skasovano-spozhivach-gazu-mayut-pravo-na-vdnovlennya-porushenikh-prav---suddya-oask-vgeny-ablov

1. Судді ОАСК Аблову винесли сувору догану

ВРП вирішила застосувати до судді окружного адміністративного суду міста Києва Аблова Є.В. дисциплінарне стягнення у виді суворої догани. ВРП вирішила рішення Другої Дисциплінарної палати ВРП від 8 квітня 2019 року про притягнення судді окружного адміністративного суду міста Києва Євгенія Аблова до дисциплінарної відповідальності змінити, застосувати дисциплінарне стягнення у виді суворої догани з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді протягом трьох місяців. Дисциплінарну справу було відкрито на підставі скарги Бутко К.Т. на дії судді Аблова Є.В. під час розгляду справи за адміністративним позовом громадської організації до Національного антикорупційного бюро України та на підставі скарги Маселка Р.А. на дії вказаного судді під час інтерв'ю телеканалу «Право ТV». Скаржники вказували на недотримання суддею Абловим Є.В. правил суддівської етики і стандартів поведінки, які забезпечують суспільну довіру до суду, стверджували про допущення суддею поведінки, що порочить звання судді.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191634_virsheno-yak-formuvati-novu-vkks

2. Оприлюднено Положення про проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

ВРП затвердила Положення, яке визначає порядок та умови проведення конкурсу на зайняття вакантної посади члена ВККСУ, внесення до ВРП за результатами конкурсу рекомендації про призначення кандидата на посаду члена ВККСУ. Встановлено, що конкурс на зайняття посади члена ВККСУ проводить ВРП на основі принципів верховенства права, публічності та політичної нейтральності, з дотриманням вимог Конституції України та законодавства України. Відбір кандидата на посаду члена Комісії здійснюється відповідно до визначених законом вимог до члена ВККСУ, за критерієм професійної компетентності, що включає професійний досвід, знання і володіння державною мовою, а також за моральними і діловими якостями, необхідними для виконання обов'язків члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

3. Податися на конкурс до ВККС можна з 26 грудня

Вища рада правосуддя рішенням від 12 грудня 2019 року № 3474/0/15-19 оголосила про початок конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі - конкурс), що відбуватиметься з 26 грудня 2019 року у Вищій раді правосуддя за адресою: місто Київ, вулиця Студентська, 12-А.

4. За дисциплінарні порушення трьох суддів з Дніпра відсторонено, одного - звільнено

Так, суддів Елеонору Женеску, Тетяну Кудрявцеву та Дмитра Яковлева тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя. Суддю Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Циганкова В.О. звільнено з посади за вчинення істотного дисциплінарного проступку. Підставою відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Кудрявцевої Т.О. стала дисциплінарна скарга акціонерного товариства «Euroecology Intetrnational Corporation», подана адвокатом Хасіним І.Б., на дії цієї судді під час розгляду заяви про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду. Підставою притягнення судді Циганкова В.О. до дисциплінарної відповідальності стали факти допущення ним поведінки, що порочить звання судді, підривають авторитет правосуддя та становлять істотний дисциплінарний проступок, несумісний зі статусом судді. Також встановлено неефективне та несумлінне використання суддею Яковлевим Д.О. своїх процесуальних повноважень, невжиття ним належних і дієвих заходів для забезпечення розгляду справ призвело до безпідставного затягування їх розгляду.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191652_prezident-priznachiv-93-sudd

5. Президент призначить 6 суддів

Вища рада правосуддя вирішила внести Президентові України подання про призначення:

Гришка Олександра Яковича - на посаду судді Оржицького районного суду Полтавської області;

Анохіна Андрія Миколайовича - на посаду судді Козелецького районного суду Чернігівської області;

Гайдук Алли Леонтіївни - на посаду судді Любомльського районного суду Волинської області;

Єригіної Інни Михайлівни - на посаду судді Богунського районного суду міста Житомира;

Старікової Марини Михайлівни - на посаду судді Лисичанського міського суду Луганської області;

Шалпегіної Ольги Леонідівни - на посаду судді Заводського районного суду міста Запоріжжя.

Водночас Вища рада правосуддя вирішила відкласти розгляд матеріалів щодо внесення Президентові України подання про призначення Луньової Ольги Григоріївни на посаду судді Вугледарського міського суду Донецької області.

6. Трьох суддів звільнено у відставку

Вища рада правосуддя вирішила звільнити у відставку:

Жук Галину Андріївну - з посади судді Північного апеляційного господарського суду;

Соловйову Людмилу Яківну - з посади судді Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області;

Панченка Миколу Миколайовича - з посади судді Київського апеляційного суду.

Водночас Вища рада правосуддя ухвалила зупинити розгляд матеріалів про звільнення у відставку Петрика Ігоря Йосиповича з посади судді Київського апеляційного адміністративного суду.

7. Генпрокуратура має розслідувати факти порушення порядку у справі КП УПЦ

ВРП звернулася до ГПУ щодо розслідування злочину за повідомленням суддів Шостого апеляційного адміністративного суду про втручання в їхню діяльність у справі КП УПЦ. Як повідомили судді, після початку розгляду справи до приміщення суду увірвалося близько 70 невідомих осіб, які назвалися вільними слухачами та, прорвавши кордон охорони Національної поліції, намагалися увірватися до зали судових засідань, де відбувався судовий розгляд. Такими діями невідомі особи порушили громадський порядок, пошкодили майно суду і заподіяли тілесні ушкодження працівникам охорони. Порушення громадського порядку негативно налаштованими невідомими особами змусило присутніх у залі судового засідання представників у справі та вільних слухачів забарикадуватися у приміщенні разом із колегією суддів до приїзду спецпідрозділу Національної поліції та посилення охорони суду.

8. До Миколаївського окружного адмінсуду не можна заїхати, бо його розташували на приватній території

Голова суду Віталій Брагар повідомив, що Миколаївський окружний адміністративний суд із березня 2017 року розташований у приміщенні на території колишнього заводу «Кристал». Прохід та проїзд на територію суду можливий лише через приміщення та територію, що належать на праві приватної власності іншим юридичним особам. Зокрема, земельна ділянка, через яку здійснювався проїзд до суду автотранспорту, належить концерну «Титан». Восени 2018 року концерн «Титан» обгородив парканом свою земельну ділянку, проте за домовленістю здійснював пропуск автотранспорту та відвідувачів до приміщення суду. 15 жовтня 2019 року концерн «Титан» повністю перекрив проїзд та прохід через свою територію, пояснивши це виробничою необхідністю. У зв'язку з цим наразі прохід до суду можливий лише через приміщення та територію, що належить іншій організації, а проїзд на територію суду неможливий. У зверненні зауважено, що за таких умов виникла реальна загроза належному функціонуванню суду та можливі перешкоди здійсненню правосуддя.

9. Підпалено кабінет голови Кам'янсько-Дніпровського районного суду Запорізької області

ВРП звернулася до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину за фактом підпалу кабінету голови Кам'янсько-Дніпровського районного суду Запорізької області. Як зазначено у повідомленні судді Наталії Комишньої, 17 листопада 2019 року близько 2:12 невстановлена особа здійснила підпал кабінету голови Кам'янсько-Дніпровського районного суду Запорізької області, внаслідок чого згоріла майже вся будівля суду.

10. Підпалено будинок судді з Херсонщини

ВРП звернулася до ГПУ за фактом погроз судді Новокаховського міського суду Херсонської області. Суддя Сергій Пилипенко зазначив, що на його мобільний телефон надійшло повідомлення від невідомої особи, яке містило інформацію про пожежу в його будинку, образливі висловлювання та погрози. Погрози на адресу судді надійшли після підпалу його будинку за місцем його проживання в селі Малокаховці Херсонської області. Подія злочину сталася вночі 8 жовтня 2019 року.

11. ВРП звернулася до ГПУ за фактом незаконного використання спецзасобів негласног отримання інформації у Сокирянському районному суді Чернівецької області

У службовому кабінеті голови Сокирянського районного суду Чернівецької області Побережної О.Д. було виявлено пристрої, схожі на спеціальні технічні засоби отримання інформації, які були під'єднані до електромережі. Працівниками Сокирянського відділення Кельменецького відділу ГУ НП в Чернівецькій області було вилучено виявлену систему технічних засобів отримання інформації, яка складалася з відеокамери та мікрофона, карти відеозахоплення, безпровідного роутера, двох блоків живлення, портативного зовнішнього жорсткого диска.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини