Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 19-28 жовтня

Реклама

1. Чотирьох суддів звільнено у відставку

Вища рада правосуддя ухвалила звільнити у відставку:

Кліщ Олену Володимирівну - з посади судді Білопільського районного суду Сумської області;

Панас Наталію Леонідівну - з посади судді Харківського районного суду Харківської області;

Міщенко Катерину Миколаївну - з посади судді Тальнівського районного суду Черкаської області;

Невмержицького Сергія Степановича з посади судді Овруцького районного суду Житомирської області.

2. Одного суддю звільнено за власним бажанням

Вища рада правосуддя ухвалила звільнити за власним бажанням Мягкого Олексія Вікторовича з посади судді Ленінського районного суду міста Кіровограда.

3. Президент призначить двох суддів

Вища рада правосуддя ухвалила внести Президентові України подання про призначення:

Дараган Лілії Валеріївни- на посаду судді Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області.

Серги Світлани Михайлівни - на посаду судді Полтавського окружного адміністративного суду.

4. Голопристанського суддю відсторонено від здійснення правосуддя

Рішення про притягнення судді Голопристанського районного суду Херсонської області Юрія Францішка до дисциплінарної відповідальності та застосування до нього дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади ухвалила Перша Дисциплінарна палата ВРП 25 жовтня 2019 року. Строк дії відсторонення судді від здійснення правосуддя - до ухвалення ВРП рішення про їх звільнення з посади або скасування рішення Дисциплінарної палати.

5. Суддя скаржиться на тиск з боку Інтерполу

ВРП звернулася до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину за фактом втручання у діяльність судді Московського районного суду міста Харкова. Суддя Тетяна Коваленко повідомила, що до канцелярії суду надійшло застереження голови Дніпропетровського регіонального представника Міжвідомчої Інтерпол - Колегії протидії фінансово-економічному тероризму, у якому зазначено, що дії щодо відмови в задоволенні клопотання громадянина Б. про забезпечення позову шляхом накладення арешту на квартиру мають не зрозумілий для нього характер та є корумпованими. [Відслідковувати реєстраційні дії щодо накладення обтяжень на ваше майно зручно у сервісі SMS-Маяк]. У зв'язку із цим М. зазначив, що «він приймає на себе наглядове зобов'язання щодо контролю за діяльністю компанії Московський районний суд міста Харкова у згаданій справі», а також зауважив, що він «може визначити та накласти на компанію штрафні санкції, які надалі можуть бути стягнуті з компанії із залученням у справу Ради Європи як гаранта повноважень та Європейського суду з прав людини». На думку судді Кононенко, надходження до суду вказаного застереження до закінчення судового розгляду справи свідчить про відверте нехтування М. встановленими гарантіями незалежності суддів, явну неповагу до представників органів судової влади. Зазначене застереження є лише суб'єктивним поглядом автора на здійснення суддею правосуддя у справі та не містить жодного об'єктивного факту на підтвердження порушення суддею норм чинного законодавства під час її розгляду.

6. У Вищій раді правосуддя проведено прийом громадян

Керівник служби інспекторів Вищої ради правосуддя Катерина Троць провела особистий прийом громадян, які є учасниками судових процесів та стверджували про недотримання (на їхню думку) норм чинного законодавства України суддями загальної юрисдикції під час розгляду судових справ.

7. Член ВРП Лариса Швецова взяла участь у роботі ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні виклики та актуальні проблеми судової реформи в Україні»

Мета Конференції - пошук рішень актуальних проблем реалізації судової реформи в Україні з урахуванням міжнародного досвіду, публікація наукових результатів правничих досліджень, обмін науковими результатами та дослідницьким досвідом, встановлення контактів між науковцями України та зарубіжних країн. Лариса Швецова, зокрема повідомила, що нещодавно Вища рада правосуддя отримала висновок експертів Проекту Ради Європи «Підтримка України у виконанні рішень Європейського суду з прав людини», відповідно до якого процедура дисциплінарної відповідальності суддів та функціонування ВРП як дисциплінарного органу судової влади відповідають вимогам та стандартам Ради Європи.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини