Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Профільний комітет ВР схвалив перезавантаження НАЗК

Реклама

Комітет з питань антикорупційної політики на своєму засіданні 30 вересня завершив розгляд пропозицій до законопроекту № 1029 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції».

Всього під час підготовки законопроекту до другого читання народними депутатами було внесено 131 правку і пропозицію.

За підсумками розгляду Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти зазначений законопроект у другому читанні та в цілому з техніко-юридичними правками.

Нагадаємо, законопроект № 1029 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції" було прийнято за основу на вечірньому засіданні Парламенту 11 вересня.

Законопроект було подано Президентом і визначено як невідкладний.

Законопроектом передбачається, що Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) повинно мати одного керівника, відповідального за ухвалення рішень. Голову НАЗК обиратиме конкурсна комісія, до складу якої увійдуть 3 експерти, запропоновані Кабміном, і 3 експерти від міжнародних організацій.

Важлива зміна: запропоновано змінити форму урядування НАЗК з колегіальної на одноосібну.

Не зможуть увійти до складу конкурсної комісії особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Головою НАЗК зможе стати громадянин України, не молодший 35 років, який має вищу освіту, володіє державною мовою, є доброчесним і компетентним, здатний за своїми діловими та моральними якостями, освітнім і професійним рівнем, станом здоров'я виконувати відповідні службові обов'язки. Призначатиме на посаду та звільнятиме з посади Голову НАЗК Кабмін відповідно до подання конкурсної комісії за результатами відкритого конкурсного відбору. Призначається він строком на 4 роки. Одна і та ж особа не може обіймати цю посаду два строки підряд.

Уряду доручається у 45-денний строк з дня набрання чинності змінами забезпечити проведення конкурсу на зайняття посади Голови НАЗК.

Має бути забезпечено гарантії незалежності Голови НАЗК через визначення вичерпного переліку підстав для дострокового припинення його повноважень, які не передбачають можливості політично мотивованого звільнення.

Передбачено створити підрозділ внутрішнього контролю НАЗК з метою забезпечення доброчесності його працівників. Прописано зміну порядку формування та розширення повноваження Громадської ради при НАЗК. Передбачено проведення кожні 2 роки зовнішньої незалежної оцінки ефективності діяльності Агентства.

У законопроекті уточнюється визначення термінів "близькі особи", "члени сім'ї", визначається термін "юридичні особи публічного права".

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186847_ksu-skasuvav-e-deklaruvannya-antikoruptsonerv

Із Закону "Про запобігання корупції" на виконання Рішення КСУ № 3-р/2019 виключаються з кола суб'єктів декларування представники громадськості, інші особи, які не здійснюють функції держави або місцевого самоврядування та поширення на яких заходів фінансового контролю є надмірним та необґрунтованим втручанням у їхні права, суперечить принципам верховенства права та демократичного урядування.

Також законопроектом передбачається надати НАЗК автоматизований доступ до всіх державних реєстрів. Зокрема, йдеться про відомості Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, Єдиного державного реєстру прав на нерухоме майно, а також доступу до інформації про вчинені нотаріальні дії, інформації, що міститься у системі депозитарного обліку цінних паперів.

Акти НАЗК у Мін'юсті не реєструватимуться. Проте, як і раніше, нормативно-правові акти НАЗК включатимуться до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів України.

У законопроекті прописано посилення вимог щодо фінансової звітності в частині декларування для суб'єктів, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування.

Детальніше про першу редакцію законопроекту читайте тут.

З текстом законопроекту можна ознайомитися в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини