Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прийнято за основу проект про матеріальну відповідальність військових

Реклама

Рада має намір унормувати питання матеріальної відповідальності військовослужбовців та деяких інших осіб.

Відповідний законопроект № 1225 «Про матеріальну відповідальність військовослужбовців та деяких інших осіб», поданий групою нардепів від "Слуг народу", було прийнято в першому читанні за основу на ранковому засіданні Парламенту 20 вересня. Це рішення підтримали 306 народних депутатів. Термін підготовки до другого читання скорочено наполовину.

Прийняття Закону має на меті привести правові норми інституту матеріальної відповідальності військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу, військовозобов'язаних і резервістів під час проходження ними зборів у відповідність із Конституцією.

У законопроекті запропоновано визначити порядок притягнення до матеріальної відповідальності військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового та начальницького складу податкової міліції, НАБУ, органів та підрозділів системи цивільного захисту, кримінально-виконавчої служби за шкоду, що була ними заподіяна державі під час виконання службових обов'язків, а також механізм визначення такої шкоди та притягнення цих категорій осіб до матеріальної відповідальності.

Умовами притягнення до матеріальної відповідальності у законопроекті визначено:

1) наявність шкоди;

2) протиправна поведінка особи у зв'язку з невиконанням чи неналежним виконанням нею обов'язків військової служби або службових обов'язків;

3) причинний зв'язок між протиправною поведінкою особи і завданою шкодою;

4) вина особи в завданні шкоди.

Зауважується, що притягнення особи до матеріальної відповідальності за завдану шкоду не звільняє її від дисциплінарної, адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Особу зможуть притягнути до матеріальної відповідальності протягом 1 року з дня виявлення заподіяної шкоди.

Особа за завдану з необережності шкоду нестиме матеріальну відповідальність у розмірі завданої шкоди, але не більше 5 прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб, за винятком випадків, коли цим Законом передбачено повну чи підвищену матеріальну відповідальність.

Особа, винна в завданні шкоди, що спричинила сплату військовою частиною, установою, організацією, закладом штрафних санкцій (неустойки, штрафу, пені), нестиме матеріальну відповідальність у розмірі завданої шкоди, але не більше 15 прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб. Розмір прожиткового мінімуму можна легко дізнатися в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

У законопроекті визначено умови настання повної та підвищеної матеріальної відповідальності, механізм встановлення розміру завданої шкоди і порядок її відшкодування, а також порядок стягнення сум завданої шкоди.

У проекті Закону розмір відповідальності ставиться у залежність від завданої шкоди, а не доходу відповідальної особи. Він захищає права військовослужбовців.

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує Верховній Раді за результатами розгляду в першому читанні прийняти законопроект за основу.

З текстом законопроекту можна буде ознайомитися в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини