Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Господарський суд залишить позов без розгляду, не вивчаючи матеріали, якщо позивач мовчки уникає засідань

Реклама

Верховний Суд у складі суддів об`єднаної палати Касаційного господарського суду при розгляді справи №  916/3616/15 роз'яснив наслідки неучасті позивача у засіданнях під час розгляду справи судом за правилами чинного ГПК 2017 року.

У постанові від 13 вересня 2019 року зазначено, що на відміну від пункту 5 частини першої статті 81 ГПК України, в редакції, чинній до 15.12.2017, за яким суд міг залишити позовну заяву без розгляду через неподання позивачем витребуваних матеріалів, необхідних для вирішення спору, або через неявку представника позивача на виклик у засідання лише якщо його нез`явлення перешкоджає вирішенню спору, чинна редакція  202226 ГПК України  не пов`язує можливість залишення позовної заяви без розгляду з необхідністю надання судом оцінки можливості вирішення спору за відсутності представника позивача, який не з`явився на виклик суду без повідомлення причин неявки, був належним чином повідомлений про призначення справи до розгляду.

Наведене, однак, не стосується випадків, коли позивач подав заяву про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Тобто оцінка можливості вирішення спору по суті за відсутності представника позивача має обов`язково надаватись судами в разі, якщо позивач не з`явився на виклик суду лише за умови наявності заяви про розгляд справи за його відсутності.

З огляду на наведене об`єднана палата відступила від висновків про те, що обов`язковою умовою для залишення позову без розгляду з підстав неявки позивача (його представника) у судове засідання є неможливість вирішення судом спору по суті за наявними матеріалами справи (постанови у справах №  910/16157/14, № 910/1615/16, №  908/104/18).

За словами судді КГС Костянтина Пількова, викладені у постанові висновки важливі для адвокатів та для всіх учасників процесу.

Суддя пояснив: "Якщо за правилами ГПК у редакції, яка діяла до 15.12.2017, суд міг залишити позов без розгляду через неявку позивача лише в тому разі, якщо така неявка перешкоджала розгляду справи за наявними матеріалами, то за чинною редакцією кодексу неявка позивача, якому суд повідомив про судове засідання, матиме наслідком залишення позову без розгляду, крім випадку коли позивач подав заяву про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору".

Усі судові рішення можна знайти у VERDICTUM. Переконайтесь, замовивши тестовий доступ.

ЮРЛІГА вже писала, що повинен з'ясувати господарський суд перед відмовою в позові

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини