Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закупівлі від 50 тисяч здійснюватимуться виключно через Prozorro: прийнято Закон

Реклама

Верховна Рада прийняла Закон (проект № 1076) щодо обов'язкововості процедури проведення закупівель від 50 тисяч через Prozorro.

Відповідний Закон на ранковому засіданні 19 вересня підтримали 292 депутатів. Документ прйинято з врахуванням правок та пропозицій.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188998_zakupvl-vd-50-tisyach-zobovyazhut-provoditi-cherez-prozorro-proekt

Закон вводить поняття "спрощених" закупівель - закупівлі товарів, робіт і послуг на суму від 50 до 200 тис. грн, які обов'язково будуть проводитись через Prozorro. Законотворці прогнозують, що так приблизно 250 тис. процедур на рік будуть виведені з тіні, а додаткова економія завдяки цьому може скласти до 9 млрд грн на рік.

Зазначено, що авторизований електронний майданчик - авторизована Уповноваженим органом інформаційно-телекомунікаційна система, яка має комплексну систему захисту інформації з підтвердженою відповідністю згідно із Законом “Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах”, є частиною електронної системи закупівель та онлайн-сервісом, що забезпечує реєстрацію осіб, автоматичне розміщення, отримання і передання інформації та документів під час проведення закупівель, користування сервісами з автоматичним обміном інформацією, доступ до якого здійснюється за допомогою мережі Інтернет.

Крім того, Законом розширюється перелік конкурентних процедур закупівель. Так, окрім процедури відкритих торгів та конкурентного діалогу, замовник може застосовувати процедуру торгів з обмеженою участю. Дана процедура застосовується, якщо товари, роботи чи послуги внаслідок їх складного або спеціалізованого характеру можуть бути запропоновані обмеженою кількістю учасників, які потребують обов'язкової попередньої перевірки кваліфікації та їх вартість дорівнює або перевищує для товарів та послуг 133 тисяч євро, для робіт - 5150 тисяч.

Окрім того, для зручності здійснення закупівель на невеликі суми, в закон вводиться такий термін як "електронні каталоги". Технічно закупівля через е-каталоги буде нагадувати процедуру в онлайн-магазині та дозволить використовувати замовнику е-каталог (Prozorro Market) як альтернативу проведенню спрощеним закупівлям.

Передбачається можливість виправлення учасником невідповідності в інформації (документах), які були виявлені замовником після розкриття тендерних пропозицій, протягом двадцяти чотирьох годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей. Законотворці пояснюють необхідність введення цього положення тим, що на сьогодні значна частина тендерних пропозицій, які є найбільш економічно вигідними за результатами електронного аукціону, відхиляється замовниками на підставі невідповідності умовам тендерної документації.

Разом з тим Законом змінюються підходи до організації закупівельної діяльності. Так, організацією та проведенням процедур закупівель/спрощених закупівель будуть займатися уповноважені особи замовника (зараз - тендерні комітети). Крім того, організацією та проведенням процедур закупівель зможе займатися і тендерний комітет, але виключно до кінця 2021 року.

Законом пропонується змінити механізм оскарження торгів в Антимонопольному комітеті. Наприклад, якщо скарга задовольняється на користь постачальника, то йому повертається плата за оскарження.

Законом передбачаються нові правила щодо подачі скарги та повернення її оплати учаснику. Щоб запобігти маніпуляціям (тролінгу) до розгляду будуть приймати тільки оплачені скарги, а відкликати їх буде неможливо. У пояснювальній записці зазначено, що нові підходи до оскарження процедур закупівель призведуть до зменшення можливості зловживань недобросовісними скаржниками механізмом оскарження для штучного затягування процедур закупівель та разом з цим забезпечить відповідне право суб'єктів господарювання на оскарження процедур закупівель згідно із принципами здійснення публічних закупівель.

Про особливості оскарження рішень АМКУ та про те, як боротися із дискримінацією учасників тендера читайте в матеріалі ЮРИСТ&ЗАКОН за посиланням.

Щоб отримати доступ до інших матеріалів ІПС ЛІГА:ЗАКОН, скористайтеся тестовим доступом та оцініть зручність системи.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини