Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДФС пропонує штрафувати ЮО за порушення валютного законодавства

Реклама

На сайті ДФС оприлюднено проект постанови Кабміну «Про затвердження Порядку застосування контролюючими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства».

Проект розроблено відповідно до Закону «Про валюту і валютні операції» з метою визначення порядку застосування санкцій та визначення їх розміру.

Так, планується здійснення контролюючими органами валютного нагляду за юрособами (крім уповноважених установ) шляхом проведення документальних перевірок у порядку, визначеному ПК та нормативно-правовими актами.

Передбачено, що контролюючі органи матимуть право застосовувати санкції за порушення вимог:

- ст. 5 Закону щодо порядку проведення розрахунків за валютними операціями на території України;

- ст. 6 Закону щодо порядку торгівлі валютними цінностями;

- ст. 7 Закону щодо порядку проведення транскордонного переказу валютних цінностей;

- ст. 8 Закону щодо порядку транскордонного переміщення валютних цінностей;

ст. 12 Закону щодо порядку здійснення валютних операцій в умовах запроваджених заходів захисту (крім порушення встановлених граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів).

Проектом передбачено, що за допущення вищезазначених порушень контролюючі органи будуть застосовувати штрафи у розмірі 25 % суми операції, проведеної з порушенням валютного законодавства, перерахованої у гривню за офіційним курсом НБУ на день здійснення такої операції, за кожен випадок порушення (за повторні дії протягом року - у розмірі 50 % суми операції).

Штрафні санкції не застосовуватимуться, якщо сума операції, проведеної з порушенням валютного законодавства, перерахованої у валюту України за офіційним курсом НБУ на день здійснення такої операції, буде меншою за розмір, установлений для фінансових операцій, що підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу (наразі - 150 000 грн), та якщо проведення таких операцій не спричинило зменшення об'єкта оподаткування у періоді, в якому допущено порушення.

Документом передбачено, що суми штрафних санкцій спрямуватимуться до державного бюджету.

Зауваження та пропозиції стосовно змісту проекту постанови можна надавати у письмовій та електронній формі з 18 липня до 18 серпня 2019 року за адресою:

Державна фіскальна служба України: 04053, м. Київ-53, Львівська площа, 8, e-mail: ibochko@sfs.gov.ua.

Також пропозиції та зауваження до проекту постанови можна надсилати на адресу Державної регуляторної служби України: 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, буд. 9/11, e-mai: inform@dkrp.gov.ua.

Нагадуємо, що дізнатися більше про валютні операції ви можете у модулі "Ситуації для юристів" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тестовий доступ можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини