Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Встановлено вимоги до узгодженого спільного придбання товарів малими і середніми підприємцями

Реклама

Антимонопольний комітет розпорядженням від 13 червня 2016 року № 10-рп затвердив Типові вимоги до узгоджених дій малих та середніх підприємців щодо спільного придбання товарів.

Дозволяються і не потребують дозволу Антимонопольного комітету України дії, які відповідають таким умовам:

- якщо сукупна ринкова частка учасників узгоджених дій як покупців товару, стосовно придбання якого вчиняються узгоджені дії, а також як продавців такого товару, не перевищує 20 %, або

- сукупна ринкова частка учасників узгоджених дій як покупців товару, стосовно придбання якого вчиняються узгоджені дії, а також як продавців такого товару, не перевищує 35 %, якщо на ринку цього товару, на якому вони його придбавають, наявний продавець, чия ринкова частка перевищує 35 %.

"Однорідними товарами" є ідентичні (стандартизовані) товари (продукція, роботи, послуги) та/або товари, що не є ідентичними, але мають схожі характеристики і складаються із схожих компонентів, унаслідок чого виконують однакові функції і є взаємозамінними з точки зору задоволення потреб споживачів.

Ринкова частка розраховується:

- на ринку однорідних товарів: покупця - на основі даних про обсяг закупівель у натуральному виразі; продавця - на основі даних щодо обсягу продажів у натуральному вираженні;

- на ринку товарів, що не є однорідними: покупця - на основі даних про вартість закупівель; продавця - на основі даних щодо вартості продажів у грошовому вираженні.

За відсутності прямих даних щодо обсягу (вартості) продажів або обсягу (вартості) закупівель для визначення ринкових часток відповідних суб'єктів господарювання можуть використовуватися розрахунки, що ґрунтуються на іншій інформації про ринок, зокрема про обсяги продажу та закупівель на ринку.

Ринкові частки розраховуються на основі даних за календарний рік, що передує року, в якому здійснюється розрахунок.

Ринкова частка продавця включає товари, що постачаються покупцям, пов'язаним із постачальником відносинами контролю, з метою подальшого продажу.

Також передбачені винятки з дозволених узгоджених дій малих та середніх підприємців щодо спільного придбання товарів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини