Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оплата нотаріальних дій має здійснюватись за домовленістю

Реклама

Рада Нотаріальної палати України зобов'язала приватних нотаріусів справляти плату за вчинення нотаріальних дій з урахуванням вимог статті 31 Закону «Про нотаріат» та положень Декрету Кабінету Міністрів України  «Про державне мито».

https://ips.ligazakon.net/document/view/t342500?docId=t342500&productAlias=ips_web

Відповідне рішення «Щодо фінансової складової витрат приватних нотаріусів як забезпечення безспірності вчинення нотаріальних дій» 2 липня ухвалила Рада Нотаріальної палати України як вищий керівний орган професійного самоврядування нотаріусів в період між  з'їздами.

Рішення ухвалено з метою забезпечення належного рівня захисту прав та законних інтересів фізичних та юридичних осіб, безспірності вчинюваних нотаріальних дій, виконання делегованих державою функцій, збереження існування державних нотаріальних контор, утримання архівів, забезпечення економічних гарантій нотаріальної діяльності та єдиних уніфікованих підходів до вчинення нотаріальних дій, збереження робочих місць та штатів фахових працівників, забезпечення кібербезпеки робочого місця нотаріуса, запобігання виникненню конкуренції, забороненої Законом України «Про нотаріат» та  Правилами професійної етики нотаріусів України.

Законодавством визначено, що приватні нотаріуси за вчинення нотаріальних дій справляють плату, розмір якої визначається за домовленістю з громадянином або юридичною особою. За вчинення інших дій справляється плата, розмір якої визначається законодавством у відповідній сфері. Оплата додаткових послуг правового характеру, що надаються приватними нотаріусами і не належать до вчинюваної нотаріальної дії, провадиться за домовленістю сторін.

Розміри ставок державного мита, яке справляється за вчинення нотаріальних дій державними нотаріусами можна дізнатись у модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, скориставшись тестовим доступом.

Як вже писала ЮРЛІГА, на виконання Указу Президента, Мін'юст скасував мінімальний розмір плати за вчинення нотаріальних дій.

Такі нотаріальні дії як посвідчення договорів відчуження житлових будинків, квартир, кімнат, дач, садових будинків, гаражів, а також інших об'єктів нерухомого майна, які перебувають у власності громадянина, що здійснює таке відчуження, можна відстежувати за допомогою сервісу SMS-Маяк, який автоматично надішле повідомлення про реєстрацію зміну статусу нерухомості в реєстрі. В свою чергу, про реєстрацію посвідчення договорів відчуження земельних ділянок оперативно повідомить сервіс SMS-Маяк Земля.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини