Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк виявлятиме компанії-оболонки

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183919_v-ukran-dyut-nov-valyutn-pravila

 НБУ постановою від 2 квітня № 58 вніс зміни до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу , якими запроваджено механізм виявлення банками серед юридичних осіб-нерезидентів компаній-оболонок.

 Зміни набирають чинності 4 квітня разом з новою Інструкцію про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків - резидентів і нерезидентів. Як вже писала ЮРЛГА, відповідно до нової Інструкції іноземні компанії можуть відкривати рахунки в банках України.

Відстежувати статус нормативно-правових актів (набуття або втрата ними чинності) зручно в модулі "Календар юриста" ІПС "ЛІГИ:ЗАКОН". Переконайтесь, замовивши тестовий доступ.

Змінами визначено:

- поняття "компанії-оболонки" - юридична особа-нерезидент, яка не здійснює фактичної господарської діяльності в країні реєстрації (відсутні достатні активи та/або працівники для здійснення відповідного виду господарської діяльності) та/або структура власності якої не дозволяє встановити реальних кінцевих бенефіціарних власників (контролерів);

- процедури здійснення аналізу інформації/документів для виявлення таких компаній;

-  дії банку в разі підтвердження того, що клієнт є  компанією-оболонкою/відмови клієнта в наданні банку необхідних документів (інформації)/у разі, якщо наданих документів недостатньо для здійснення відповідного аналізу.

Водночас вимоги щодо здійснення аналізу інформації/документів не поширюються на юридичних осіб - нерезидентів, які  є холдинговими компаніями або їх корпоративними підприємствами, за умови, що структура власності холдингової компанії є прозорою та дає змогу визначити кінцевих бенефіціарних власників (контролерів), та господарська діяльність такої юридичної особи дає можливість повного розуміння її характеру.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини