Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент вирішив повернути кримінальну відповідальність за незаконне збагачення

1 березня 2019, 13:03
1026
0
Реклама

Президент пропонує повернути кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Відповідний законопроект № 10110 "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення" зареєстрований у ВР та визначений главою держави як невідкладний.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184420_stattyu-kk-pro-nezakonne-zbagachennya-skasovano-ksu-oprilyudniv-rshennya

Нагадаємо, відповідальність за вказаний злочин була встановлена ст. 368-2 КК, яка втратила чинність 26.02.2019 у зв'язку з визнанням Конституційним Судом України цієї статті такою, що не відповідає Конституції.

На заміну скасованій статті, Кримінальний кодекс пропонується доповнити новою статтею 368-5, яка передбачатиме покарання за набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі без законних на те підстав чи передачу нею таких активів.

Автором законопроекту враховано зауваження КСУ до попередньої норми, тож запропоновані зміни не встановлюють обов'язок держслужбовця доказувати свою невинуватість. До відповідальності за незаконне збагачення зможуть притягнути у разі відсутності ознак зловживання держслужбовцем владою або службовим становищем чи ознак прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди.

В той же час, посилення відповідальності за вчинення вказаного злочину законопроектом не передбачається. Як і раніше, винну особу каратимуть позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Службовцям, які займають відповідальне становище загрожуватиме термін від двох до п'яти років, а тих, що займають особливо відповідальне становище - від п'яти до десяти років. І тих і інших також позбавлять права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини