Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд не прийме скаргу, написану російською

Реклама

Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду Ступак О.В. залишив без руху касаційну скаргу через те, що вона викладена недержавною (російською) мовою.

Відповідна ухвала у справі № 761/42431/17 була винесена 21 січня. З її текстом можна ознайомитись у Verdictum.

Заявник виклав касаційну скаргу російською мовою всупереч вимогам законодавства про державну мову.

Суд роз'яснив, що заявник не позбавлений права звернутися до перекладача з метою приведення касаційної скарги у відповідність до вимог закону і надав час для усунення недоліків, зазначивши наступне.

Відповідно до частини першої статті 9 ЦПК  цивільне судочинство в судах провадиться державною (тобто українською) мовою.

У рішенні Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року (справа № 10-рп/99) зазначено, що українська мова як державна є обов'язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом (частина п'ята статті 10 Конституції України).

Відповідно до частини четвертої статті 9 ЦПК  учасники судового процесу, які не володіють або недостатньо володіють державною мовою, мають право робити заяви, надавати пояснення, виступати в суді і заявляти клопотання рідною мовою або мовою, якою вони володіють, користуючись при цьому послугами перекладача, в порядку, встановленому цим Кодексом.

Нагадаємо, Верховний Суд не прийме скаргу, якщо в ордері йде мова про захист інтересів у Верховному Суді України.

Якщо ви не знаєте української мови, можна завжди скористатися вже готовими формами позовних заяв з вашого питання: документи місяться в модулі "Типові договори та шаблони" ІПС "ЛІГИ:ЗАКОН". Скористайтесь тестом, щоб отримати доступ до бази знань.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини