Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріус не може оформити квартиру на кредитора, поки діє мораторій на стягнення за валютними кредитами

Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду зробив висновок, що нотаріус не може перереєструвати іпотечну квартиру за валютним кредитом протягом дії Закону "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" (з 07.06.2014 і до набрання чинності законом, який врегульовує питання особливостей погашення основної суми заборгованості, вираженої в іноземній валюті та порядок погашення курсової різниці).

Відповідно до постанови ВС у справі № 465/1310/17 мораторій на стягнення квартир за іпотечним боргом у валюті розповсюджується і на позасудовий порядок виконання умов іпотечного застереження, добровільно погодженого сторонами при укладенні іпотечного договору.

ВС залишив в силі рішення першої інстнанції, яким скасовано державну реєстрацію права власності на іпотечну квартиру, оскільки нотаріус фактично примусово стягнув майно на користь кредитора без згоди власника, незважаючи на заборону, встановлену Законом про мораторій (спірна квартира підпадає під дію мораторію, оскільки виступає предметом іпотеки за споживчим кредитом в іноземній валюті, використовується як місце постійного проживання позичальника та не перевищує 140 кв. м).

ВС пояснив, що мораторій не передбачає втрати кредитором права на звернення стягнення на предмет іпотеки (застави) у випадку невиконання боржником зобов'язань за договором, але може бути підставою відмови нотаріусом здійснити державну реєстрацію прав на нерухоме майно на підставі договорів. У даному спорі іпотекодержатель у позасудовому порядку на дату розгляду спору набув право власності на предмет іпотеки, внаслідок чого нерухоме житлове майно вибуло з власності іпотекодавця та майнових поручителів без їх згоди як власників.

Нагадаємо, згідно з позицією ВСУ, рішення суду про стягнення іпотечного житла не можна виконати в період дії Закону про мораторій - до набуття чинності закону про порядок погашення валютних кредитів.

З повними текстами судових рішень можна ознайомитись у Verdictum. Запобігти неправомірному відчуженню майна можна, зареєструвавшись на сервісі SMS-маяк Іпотека. Сервіс забезпечує інформування про початок та хід реєстраційної процедури стосовно об'єктів іпотеки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини