Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З'явилося більше підстав для позапланових інспекцій банків

17 грудня 2018, 17:28
329
0
Автор:
Реклама

Для посилення захисту вкладників і кредиторів банків НБУ запровадив додаткову підставу для проведення позапланової інспекційної перевірки.

Такі зміни внесено до Положення про організацію та проведення інспекційних перевірок, затвердженого постановою Правління Нацбанку України від 12 грудня 2018 року № 136.

Йдеться про те, що регулятор матиме право прийняти рішення про проведення позапланового інспектування в разі необхідності перевірки виконання банком установлених регулятором вимог та/або обмежень.

Крім того, НБУ визначив можливість запрошення представників об'єкта перевірки на засідання Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем під час розгляду результатів інспекційної перевірки. Їх можуть запросити за пропозицією Нацбанку або за клопотанням самого об'єкта перевірки.

Члени інспекційної групи (до складу якої увійдуть куратор перевірки, керівник інспекційної групи та його заступник, інспектори) під час проведення інспекційної перевірки матимуть право безоплатно одержувати від об'єкта перевірки інформацію, документи та їх копії, письмові пояснення з питань діяльності та вилучати (виносити за межі приміщення об'єкта перевірки) інформацію у формі документів або їх копій (включаючи ті, що зберігаються в інформаційних системах об'єкта перевірки та виготовлені методом сканування чи створення фотокопій), що свідчать / можуть свідчити про факти порушення законодавства, у тому числі нормативно-правових актів НБУ, необхідних для подальших наглядових дій.

Вилучення документів або їх копій, що свідчать / можуть свідчити про факти порушення об'єктом перевірки банківського законодавства, у тому числі нормативно-правових актів НБУ, та/або підтверджують висновки інспектування, зафіксовані в довідці про перевірку, відбувається відповідно до запиту керівника інспекційної групи із зазначенням вимоги щодо їх належного засвідчення.

Постанова набирає чинності з 15 грудня 2018 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини