Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Населенню зобов'язані безкоштовно встановити лічильники на газ

Реклама

Велика Палата Верховного Суду, розглянувши справу № 214/2435/17, роз'яснила, що тарифи на газ передбачають витрати на встановлення індивідуальних лічильників, а тому газорозподільна організація (в даному випадку ПАТ «Криворіжгаз») зобов'язана забезпечити встановлення лічильників газу для населення, що проживає у квартирах, у яких газ використовується тільки для приготування їжі.

Те, що оплачена позивачами сума на встановлення лічильників не відповідає дійсній вартості таких лічильників, не звільняє організацію від обов'язку встановити лічильники, зважаючи, що тарифи формуються уповноваженим органом і споживачі природного газу позбавлені можливості впливати на прийняте рішення щодо визначення тарифу та його складових.

Відповідна постанова у справі № 214/2435/17 була ухвалена ВП ВС 7 листопада. З усіма аргументами суду можна ознайомитись у Verdictum.

Велика Палата погодилася з районним судом, який керувався частиною першою статті 3 Закону № 3533-VI, згідно з якою фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення здійснюється за рахунок: коштів суб'єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території; коштів відповідного бюджету; інших джерел, не заборонених законодавством.

"Саме на відповідача покладений обов'язок встановлення лічильників газу, лише він повинен вживати заходів щодо залучення інших джерел фінансування цих робіт і покладання такого обов'язку на споживачів є неправомірним. Разом з тим, як установив суд, відповідач не вживав жодних заходів для фінансування таких робіт за рахунок будь-якого бюджету. У відповіді від 24 квітня 2017 року ПАТ «Криворіжгаз» запропонував позивачам укласти договір для встановлення у їхніх квартирах лічильників газу, проте, як правильно вважав суд першої інстанції, ця пропозиція не ґрунтується на вимогах закону", - зазначено у постанові суду.

Нагадаємо, індивідуальні газові лічильники мають встановити до 2021 року. Споживачам, які встановили лічильники самостійно, мають компенсувати їх вартість.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини