Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Аналітичні здібності кандидатів у місцеві прокурори протестують

6 листопада 2018, 14:15
2227
0
Автор:
Реклама

Тест кандидатів на посаду прокурора є частиною вступного випробування, проведення якого передбачене Положенням про порядок складання кандидатами на посаду прокурора кваліфікаційного іспиту та методику його оцінювання від 2 серпня 2017 року № 22зп-17. Методику проведення тесту щодо перевірки рівня аналітичних здібностей кандидатів на посаду прокурора місцевої прокуратури та форму відомості про результати анонімного тестування аналітичних здібностей затверджено рішенням Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів від 24 жовтня 2018 року № 242дк-18.

Тест для перевірки рівня аналітичних здібностей є складовою анонімного тестування.

Метою проведення тесту є встановлення рівня розвитку навичок, які впливають на успішність професійної діяльності.

Оцінювання аналітичних здібностей проводиться за допомогою вимірювання рівнів:

- вербального інтелекту;

- абстрактно-логічного інтелекту.

Тест здійснюється у режимі реального часу за допомогою Інтернету.

Повторний тест не допускається, крім випадків технічних збоїв, що унеможливлюють встановлення результату тесту. У разі виникнення технічних збоїв складається акт, який підписується кандидатом, уповноваженою особою та членом комісії. Кандидати, які допущені до складання тесту повторно, складають його на загальних засадах.

Тести оприлюдненню не підлягають.

Тестування здійснюється із використанням комп'ютерної техніки.

Порядок проведення тесту:

- тест складається з двох блоків: абстрактно-логічного та вербального;

- вербальний блок вимірює здатність до ефективної обробки вербальної (текстової, усної) інформації, розуміння прочитаного та встановлення логічних зв'язків на його основі;

- абстрактно-логічний блок запитань вимірює ступінь розвитку таких навичок, як здатність гнучко мислити, вміння визначати порядок серед хаосу, здатність за необхідністю зосереджуватися лише на певних аспектах завдання, вміння ігнорувати непотрібні деталі;

- кожен із блоків містить 30 запитань, що пред'являються кандидатові в довільному порядку за допомогою адаптивного механізму. Такий механізм передбачає пред'явлення кожного наступного питання з урахуванням індексу складності попереднього. Таким чином, при наданні правильної відповіді на запитання наступне буде запропоноване з підвищеним рівнем складності. Це забезпечує більш точне вимірювання здібностей кожного кандидата.

Методика визначення результатів тесту

Оцінювання аналітичних здібностей проводиться за допомогою методики Psymetrics. Psymetrics - це тест здібностей, що побудований на завданнях різного типу, рівня складності та оснащений адаптивним механізмом пред'явлення запитань кандидату.

Результати кожного блоку підраховуються за допомогою стандартизованих IQ-балів за шкалою від 55 балів до 145 балів за градацією:

- 55 - 70 балів - дуже низький рівень;

- 70 - 85 балів - низький рівень;

- 85 - 93 балів - нижчий за середній рівень;

- 93 - 107 балів - середній;

- 107 - 115 балів - вищий за середній;

- 115 - 130 балів - високий рівень;

- 130 - 145 балів - дуже високий рівень.

Для переведення стандартизованих IQ-балів у бали підрахунку рівня аналітичних здібностей кожного кандидата з максимальною кількістю 50 балів використовується коефіцієнт 5,8 за встановленою формулою.

По спливу часу тест автоматично завершується і проводиться автоматичний підрахунок результатів.

Кожний кандидат після проходження тесту ознайомлюється з кількістю набраних ним балів. Результат фіксується у відомості про результати тесту уповноваженим представником Секретаріату та засвідчується підписом кандидата.

Час для проходження кожного із блоків оцінювання є обмеженим: для вербального блоку - 8 хвилин; для абстрактно-логічного блоку визначено ліміт - 20 хвилин.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини