Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оцінювати підготовку юристів має асоціація юридичних закладів вищої освіти, вважає Л. Гриневич

26 вересня 2018, 11:43
211
0
Автор:
Реклама

Виші, які надають правничу освіту, та професійні асоціації мають об‘єднуватися для незалежної оцінки, впливу на розвиток правничої освіти в Україні. На цьому наголосила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час виступу на одному з профільних форумів.

«Для мене є дивним, чому до цього часу ми не маємо дієвої асоціації юридичних закладів вищої освіти, яка могла б, як і об‘єднана професійна спільнота, робити незалежну оцінку правничій освіті в Україні, яка мала б свою «зірку якості» для підготовки кращих українських правників. Така незалежна інформація змогла б стати дороговказом для змін і нам - Міністерству освіти і науки, і для розвитку верховенства права в країні загалом», - зазначила Лілія Гриневич.

Наразі відбулися вступні випробування із застосуванням технологій ЗНО, яке було імплементоване в загальнонаціональні умови вступу.

Цьогоріч за результатами «магістерського ЗНО» Мін'юст відмовився від розміщення державного замовлення на юристів у відомчій Академії пенітенціарної служби.

Також цього року держава перестала замовляти юристів на заочній формі навчання з огляду на рівень підготовки, продемонстрований на вступних іспитах у магістратурі.

Уже протягом 2 років за участю професійної, наукової та освітянської спільноти триває палка дискусія щодо нової концепції юридичної освіти. Зокрема, неоднозначну реакцію юридичної спільноти викликав законопроект «Про юридичну (правничу) освіту і загальний доступ до правничої професії» № 7147. Серед пропонованих змін: запровадження правничих шкіл, які мають готувати правників, а також визначення переліку правничих професій і порядку доступу до них (дискусійною стала норма про можливість скасування диплому юриста). Щодо цього проекту висловлювався А. Бойко, який є членом Вищої ради правосуддя і співавтором проекту. А 1 листопада 2017 року Асоціація правників України провела обговорення зазначеного законопроекту.

Альтернативним є проект «Про юридичну освіту та юридичну (правничу) професію» С. Ківалова № 7147-1, який розділяє юридичну діяльність на регульовану та нерегульовану, що обумовлює різний порядок допуску до неї.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини