Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як встановлюватимуть будинкові лічильники опалювання і води?

12 вересня 2018, 09:09
3309
1
Автор:
Реклама

Врегульовано процедуру оснащення будівель вузлами комерційного обліку оператором зовнішніх інженерних мереж і власником будівлі, а також узгодження умов такого оснащення і вимоги до місць установки.

Відповідний наказ Мінрегіону від 9 серпня 2018 року № 206 набуде чинності з дня офіційної публікації.

Сперше оператор зовнішніх інженерних мереж має повідомити власника (співвласників) будівлі про намір встановити вузол (вузли) комерційного обліку, а власник впродовж двох місяців повідомити оператора про згоду на встановлення лічильників на запропонованих умовах, про намір погоджувати з оператором інші умови (у тому числі встановити лічильник, придбаний власником) або про самостійне обладнання будівля лічильниками.

Для установки лічильника, придбаного власником будівлі, необхідно письмово повідомити оператора про тип вимірювального обладнання, перелік та характеристики складових частин, відомості про уповноваженого представника власника, засоби зв'язку з ним, а також надати копії супровідної документації до лічильників.

Впродовж п'яти робочих днів з дня отримання такого повідомлення оператор повідомляє дату огляду місця встановлення, а потім визначає дату установки, про що складається протокол. Якщо лічильник не відповідає вимогам Технічного регламенту засобів вимірювальної техніки, затвердженого постановою Каміна від 24 лютого 2016 роки № 163, оператор має право відмовити у його установленні.

Також співвласники будівлі можуть самостійно обладнати його лічильниками, про що письмово повідомляють оператора, а оператор не може цьому перешкоджати.

Якщо впродовж двох місяців оператор не отримав відповідь, а також у разі, якщо власник запропонував узгоджувати умови установлення або самостійно обладнати будівлю лічильником, але не зробив цього впродовж чотирьох місяців з дня отримання повідомлення, оснащення будівлі вузлом комерційного обліку здійснює оператор зовнішніх інженерних мереж.

Вузлами комерційного обліку обладнуються усі вводи зовнішніх інженерних мереж у житлових та нежитлових будівлях. Вузол встановлюється на стороні споживача, на межі майнової належності у точці приєднання (введення) до зовнішніх інженерних мереж. "Межа майнової належності" означає точки розмежування зовнішніх теплових мереж, мереж гарячого водопостачання, зовнішніх водопровідних мереж від приєднаних до них мереж будівлі за ознаками права власності або іншого речового права.

Приміщення, в якому встановлюється лічильник, обстежується представниками оператора і власником будівлі або їх уповноваженими представниками, виконавцем комунальної послуги (якщо виконавець комунальної послуги не є оператором зовнішніх інженерних мереж). За підсумками обстеження складається протокол узгодження місця встановлення вузла комерційного обліку в довільній формі.

Для вузлів комерційного обліку має бути передбачене джерело автономного живлення або можливість відокремленого живлення, обладнання для дистанційного передання результатів вимірювання, а також антимагнітний захист та/або датчик використання магніту (для лічильників води).

Після закінчення робіт із встановлення вузла комерційного обліку в присутності працівника оператора зовнішніх інженерних мереж виконуються гідравлічні випробування та промивання теплових мереж, пусконалагоджувальні роботи.

Також читайте:

Плату за спожиті у будинку воду і тепло розподілять між усіма власниками.

Керівники багатоквартирним будинком повинні будуть скласти іспит і отримати сертифікат

Розроблені правила управління багатоквартирними будинками

Українці платитимуть за ж/к послуги із загальнобудинкових показників

Реформу ЖКГ відкладено

Пут(ан) ные правила обліку комунальних послуг.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини