Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

1. Діють нові правила виїзду з дитиною за кордон і стягнення аліментів

28 серпня набрав чинності Закон № 2475-VIII щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання. Посилено відповідальність за несплату аліментів протягом 6 місяців (трьох - якщо дитина хвора): боржника залучать до суспільно корисних робіт, за ухилення можуть заарештувати на 10 діб, а злісних ухильників - позбавити волі на 2 роки. Батьки, які не бажають забезпечити неповнолітніх дітей, отримають попередження або заплатять штраф від 850 до 1700 грн, а за ті самі дії, вчинені повторно протягом року, - від 1700 до 5100 грн. Крім того, боржники за аліментами не зможуть зняти з обліку чи перереєструвати авто. Також з 28 серпня можна вивозити дитину за кордон на місяць без дозволу одного з батьків, який проживає окремо (заздалегідь повідомивши його про країну та строки виїзду). Для цього слід зібрати пакет документів.

2. Вирішено, як виплачувати присуджені судом пенсії

Визначено механізм погашення заборгованості, що утворилася внаслідок нарахування пенсійних виплат на виконання судових рішень. Відповідна постанова «Питання погашення заборгованості з пенсійних виплат за рішеннями суду» від 22 серпня 2018 року № 649 набрала чинності 28 серпня. Черговість виконання рішень визначається датою їх надходження до органу ПФУ. Комісія з питань погашення заборгованості перевіряє обґрунтованість розрахованої органом ПФУ суми, що підлягає виплаті, і приймає рішення про наявність або відсутність підстав для її виплати. Далі орган ПФУ повідомляє особу, на користь якої винесено рішення, про виділення коштів і не пізніше 10 робочих днів з дня надхоження коштів у межах періоду виплати пенсії зобов'язаний виплатити суму, що підлягає виплаті.

3. Змінено процедуру відчуження нерухомості

Мін'юст наказом від 27 серпня 2018 року № 2785/5 змінив Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, зокрема, серед важливих змін: за свідоцтвом про народження ідентифікуються тепер особи у віці до 14, а не до 16 років; у разі реєстрації права власності на земельну ділянку без видачі документа або втрати, пошкодження державного акта на землю нотаріальна дія щодо землі здійснюється на підставі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; при відчуженні нерухомості нотаріусові треба подавати заяву про наявність/відсутність прав неповнолітніх дітей, недієздатних, обмежено дієздатних осіб на користування майном, а нотаріус має право додатково витребувати від підприємств, установ та організацій відомості та документи, необхідні для перевірки відсутності прав таких осіб на користування нерухомістю; при посвідченні правочинів про відчуження або заставу нерухомого майна нотаріус перевіряє відсутність податкової застави; факт смерті фізособи та час відкриття спадщини нотаріус перевіряє шляхом витребування від спадкоємця свідоцтва про смерть або за безпосереднім доступом до реєстру актів цивільного стану. Також наказом передбачено інші зміни, що стосуються реєстраційних дій.

4. Великим виробникам сої та рапсу відшкодують ПДВ при експорті

1 вересня набирає чинності Закон щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур, яким встановлено, що звільнення від оподаткування ПДВ операцій з вивезення в митному режимі експорту з 1 вересня 2018 до 31 грудня 2021 соєвих бобів і з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2021 - насіння рапсу не застосовуватиметься для сільськогосподарських підприємств - виробників зазначених олійних культур, вирощених ними на землях сільгосппризначення, що перебувають у власності таких виробників, постійному користуванні або на правах оренди (суборенди), емфітевзису. Таким чином, повернення ПДВ отримає тільки товаровиробник, який сам експортує сою і рапс.

5. Виробники харчових продуктів можуть оспорити лабораторні результати перевірки

Оператор ринку харчових продуктів, який не згоден з результатом основного лабораторного дослідження, може його оспорити, подавши до Держпродспоживслужби заяву про проведення арбітражного лабораторного дослідження. Заява про проведення арбітражного лабораторного дослідження подається протягом п'яти робочих днів з дня отримання оператором ринку повідомлення про результати дослідження. Арбітражне дослідження проводиться тільки в акредитованій лабораторії, яка використовує підтверджувальні (референс) методи і розташована в Україні або в іншій країні (референс-лабораторії). За результатами досліджень оформляється експертний висновок (протокол, звіт або інший аналогічний документ) у трьох примірниках. Отримані результати арбітражного лабораторного дослідження (випробування) є остаточними і враховуються при здійсненні державного контролю шляхом порівняння з показниками безпеки, встановленими законодавством. Порядок проведення арбітражних лабораторних досліджень (випробувань) та врахуванння їх результатів для цілей державного контролю затверджено постановою Кабміну від 22 серпня № 648.

6. Змінилися мовні вимоги до маркування ліків під час закупівлі

Маркування товарів, що підлягають закупівлі за результатами закупівельної процедури, проведеної спеціалізованою організацією, а також написання інструкції про застосування таких товарів може здійснюватися як державною мовою, так і мовою оригіналу. У разі маркування таких товарів і написання інструкції про їх застосування мовою оригіналу МОЗ може забезпечити переклад інструкції про застосування товарів на державну мову. Такі зміни до пункту 1 постанови Кабміну «Деякі питання здійснення державних закупівель лікарських засобів та медичних виробів із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі» від 22 липня 2015 року № 622 внесено постановою № 672.

7. Заборонено імпорт цементних клінкерів з Російської Федерації

Уряд заборонив увезення на територію України цементних клінкерів походженням з Російської Федерації. Цементний клінкер - спечена суміш вапняку та глини (чи шлаку), напівфабрикат, що використовується під час виробництва цементу. Відповідну постанову, розроблену Мінекономрозвитку з метою захисту інтересів національної економічної безпеки та українських виробників цементу, було прийнято на засіданні Кабміну 29 серпня.

8. Покер визнано видом спорту

Спортивний покер офіційно визнано видом спорту в Україні. Наказом Мінмолоді від 16 серпня 2018 року № 3780 спортивний покер віднесено до неолімпійських видів спорту та включено до реєстру визнаних видів спорту в Україні. На розвиток визнаних в Україні видів спорту можна отримати державну підтримку. Також серед переваг визнання: відкриття відділень у дитячо-юнацьких спортивних школах, спеціалізованих навчальних закладах; проведення офіційних спортивних змагань; надання спортивних звань і розрядів, суддівських кваліфікаційних категорій. Також цим наказом відмовлено у визнанні «Кіокусін»-караті.

9. Розмір кошторисної зарплати у будівництві визначить замовник

Мінрегіон та органи місцевого самоврядування більше не визначатимуть розмір кошторисної зарплати, який враховується при визначенні вартості будівництва об'єктів із залученням бюджетних коштів. Розмір кошторисної заробітної плати на стадії розробки кошторисної документації визначатиметься замовником (інвестором) у складі початкових даних на проектування для звичайних умов будівництва за розрядом складності робіт 3,8, але не нижче середньомісячної зарплати в будівництві (з розрахунку на одного штатного працівника) за попередній звітний рік, збільшеної на прогнозний індекс споживчих цін на поточний рік. У разі виконання будівельних робіт в умовах, відмінних від звичайних умов здійснення будівництва (наднормовий час, святкові та вихідні дні, вечірній і нічний час і так далі), додатково враховуються доплати та надбавки, установлені законодавством. Відповідні зміни передбачено наказом Мінрегіону від 27 липня 2018 року № 196, який набирає чинності з дня його офіційного публікування.

10. Україна відмовиться від виробництва та споживання озоноруйнівних речовин

Кабмін пропонує знизити споживання та вивести із звернення озоноруйнівні речовини, а також створити Єдиний електронний реєстр операторів контрольованих речовин. Планується встановити державне регулювання та контроль над зверненням небезпечних речовин. Йдеться про так звані контрольовані речовини, зокрема, холодагенти, які застосовуються для охолодження та кондиціонування повітря, спінювачі, розчинники та охолоджувачі, які використовуються у виробництві будівельних матеріалів, оборонній промисловості, авіації, на медичних і залізничних об'єктах, в автомобільній промисловості тощо. Імпортувати, експортувати та використовувати контрольовані речовини зможуть тільки ФОП або юрособи, які отримали статус оператора контрольованих речовин шляхом реєстрації у відповідному розділі реєстру. Виробництво контрольованих речовин в Україні буде заборонено, а імпорт можливий тільки за умови отримання частки у рамках щорічної національної квоти. Порядок розподілу часток квоти встановить Кабмін. Оператори повинні будуть вживати заходів щодо скорочення споживання контрольованих речовин, не допускати викидів в атмосферу, забезпечити навчання та підтвердження кваліфікації персоналу, наносити відповідне маркування, вести облік імпорту, експорту, використання та залишків тощо. Відповідний законопроект «Про озоноруйнуючі речовини та фторовані парникові гази» схвалено на засіданні Уряду 29 серпня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини