Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виконавче провадження продовжують реформувати

29 березня 2018, 17:59
790
2
Автор:
Реклама

Опублікований текст урядового законопроекту № 8198 відносного примусового виконання судових рішень і рішень інших органів, який був зареєстрований в Парламенті 26 березня.

Зокрема, Кабмін пропонує не вказувати реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію і номер паспорта в постановах у справах про адміністративні правопорушення, які виносяться на місці здійснення правопорушення або без участі особи.

Крім того, змінюється порядок сплати авансового внеску при пред'явленні виконавчого документу до виконання. Стягувачу більше не треба буде разом із заявою про відкриття виконавчого провадження подавати документ, що підтверджує сплату авансового внеску. Доказом сплати послужить надходження коштів на відповідний рахунок органу ДВС, приватного виконавця.

Крім того, запропоновано зменшити максимальний розмір авансового внеску, прив'язавши його до прожиткового мінімуму (зараз - не має перевищувати 10 МЗП). Пред'являючи виконавчий документ до виконання стягувач сплатить авансовий внесок у розмірі 2 % суми, що підлягає стягненню, але не більше двох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. А за рішенням немайнового характеру, рішенню про передачу предметів, вказаних у виконавчому документі, і рішенню про забезпечення позову - у розмірі одного прожиткового мінімуму з боржника - фізособи і двох розмірів прожиткового мінімуму з юрособи.

Розширюється перелік категорій осіб, які звільняються від сплати авансового внеску. Зокрема, від сплати авансового внеску пропонується звільнити органи місцевого самоврядування, органи і особи, уповноважені законодавством видавати виконавчі документи.

При цьому встановлюється, що стягувач додає до заяви про примусове виконання рішення копії документів, що підтверджують звільнення від сплати авансового внеску.

Виконавчий збір держвиконавцям запропоновано стягувати у розмірі 10 % суми, що підлягає примусовому стягненню, поверненню або вартості майна боржника, що підлягає передачі стягувачу за виконавчим документом (зараз - стягнутої і переданого відповідно). Солідарні боржники несуть солідарний обов'язок по сплаті виконавчого збору.

Крім того, пропонується удосконалити деякі питання організації діяльності приватного виконавця. Так, приватному виконавцеві нададуть право виконувати постанову про стягнення основної винагороди у тому випадку, коли її стягнуто при примусовому виконанні рішення.

Проект Закону був розроблений Мінюстом. Очікується, що його прийняття забезпечить належне виконання судових рішень і рішень інших органів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини