Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українські депозитарні установи зможуть відкривати рахунки для іноземних номінальних утримувачів

27 лютого 2018, 17:25
787
0
Автор:
Реклама

Депутати мають намір залучити іноземні інвестиції через спрощення процедури іноземного інвестування в Україну шляхом введення правового режиму обліку права власності на цінні папери клієнтів глобальних хранителів або інших фінансових посередників.

Українським депозитарним установам збираються надати можливість відкривати рахунки в цінних паперах номінального утримувача для іноземних депозитарних установ.

Так, в Закон "Про депозитарну систему України" вводиться поняття "номінальний утримувач" - іноземна кредитна організація, зареєстрована в державі-членові Євросоюзу або Групи по розробці фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) або Комітету експертів Ради Європи з питань взаємної оцінки заходів боротьби з відмиванням засобів і фінансуванням тероризму (MONEYVAL), яка відповідає встановленим НКЦБФР вимогам, і відповідно до законодавства держави, в якому зареєстрована фінансова установа, має право надавати своїм клієнтам послуги з обліку цінних паперів і реєстрації переходу права власності на цінний папір, у тому числі в інший держава на підставі відповідний договір з іноземний фінансовий установа.

Передбачено, що рахунок в цінних паперах номінального утримувача відкривається депозитарною установою іноземній фінансовій установі на основі договору про надання послуг з обслуговування рахунку у цінних паперах номінального утримувача. Рахунок не може бути відкритий іноземній фінустанові з високим рівнем ризику легалізації (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансування тероризму.

На рахунку депозитарна установа в порядку, встановленому Комісією, веде облік цінних паперів, прав на цінні папери, що належать клієнтам номінального утримувача, а також клієнтам клієнта номінального утримувача. На цінні папери, права на які враховуються на рахунку номінального утримувача, не може бути звернуто стягнення по зобов'язаннях номінального утримувача.

Іноземна фінансова установа може відкрити в депозитарній установі декілька рахунків в цінних паперах номінального утримувача для депозитарного обліку цінних паперів своїх клієнтів.

Номінальний утримувач розкриває інформацію про власників і цінних паперів, що належать їм, операції з ними у випадках, встановлених законом. Депозитарна установа зобов'язана в порядку і строки, встановлені законодавством, повідомляти Комісію про виявлені факти порушення вимог про розкриття інформації.

У разі розкриття номінальним утримувачем інформації Комісія має право заборонити або обмежити на строк до 6 місяців проведення усіх або окремих депозитарних операцій на рахунку.

Кількість прав на цінні папери на рахунку в цінних паперах номінального утримувача має бути цілим числом і не може бути від'ємним.

Зміни передбачені законопроектом № 6141 відносно сприяння залученню іноземних інвестиційякий був прийнятий за основу на вечірньому засіданні ВР 27 лютого.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини