Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

Реклама

1. Діють зміни КПК щодо проведення обшуків

Заборонено тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв'язку (але є винятки - наприклад, якщо вони необхідні для проведення експертного дослідження). У разі потреби слідчий або прокурор копіюють інформацію. Неприпустимими визнано докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено адвоката. Факт недопущення до участі в обшуку адвокат зобов'язаний довести в суді під час судового провадження. Крім того, обшук необхідно обов'язково фіксувати за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів. Норми щодо застосування під час судового розгляду відеозаписувальних технічних засобів наберуть чинності з 1 січня 2019 року. Закон № 2213-VIII набрав чинності 7 грудня. Допустимість доказів, отриманих до набрання чинності Закону, визначають у порядку, що діяв до його набрання чинності.

2. Реєстраційні дії щодо землі можна перевірити за допомогою «SMS-маяка»

Кабмін розширив сферу дії сервісу «SMS-маяк» - тепер ним зможуть скористатися власники та орендарі аграрних угідь. Як пояснив Міністр юстиції Павло Петренко, завдяки цьому сервісу власники або орендарі зможуть відразу отримувати інформацію про спроби проведення реєстраційних дій із їх майном і в разі, якщо ці дії проводяться без їхнього відома, швидко відреагувати на них і присікти спроби рейдерського захоплення.

3. Договір оренди землі можна зареєструвати онлайн

Представлено нову онлайн-послугу - реєстрацію договорів оренди земель сільськогосподарського призначення. Для того, щоб зареєструвати підписаний контракт, достатньо завантажити сканкопію угоди про оренду землі та підписати ці дані власним електронним цифровим підписом. Під час реєстрації договору відбуватиметься онлайн обмін інформацією з базою даних Держгеокадастру, що дасть змогу перевірити наявність відповідної земельної ділянки в базі ДЗК.

4. Мораторій на продаж земель продовжено до 2019 року

Продовжено дію мораторію на купівлю-продаж і відчуження іншими способами земельних ділянок сільськогосподарського призначення та на внесення права на земельну частку (пай) у статутні капітали господарських товариств. Мораторій встановлено до набрання чинності закону про обіг земель сільськогосподарського призначення і не може бути припинено раніше 1 січня 2019 року. Відповідний Закон (проект № 7350) прийнято ВР 7 грудня.

5. Встановлено розмір мінімальної зарплати на 2018 рік

Прийнято Закон «Про Державний бюджет України на 2018 рік». Передбачено такі розміри мінімальної заробітної плати з 1 січня: за місяць - 3723 грн; за годину - 22,41 грн. Держбюджет-2018 прийнято вночі 7 грудня.

6. Податкові ставки буде підвищено

Вночі 7 грудня депутати ухвалили Закон про внесення змін до Податкового кодексу (проект № 6776-д). Під час ухвалення було враховано правки «з голосу», фінальний текст може бути іншим. Законопроектом передбачено поступове - до 2025 року - підвищення специфічних ставок акцизного податку на тютюнові вироби та мінімального акцизного податкового зобов'язання зі сплати акцизного податку з тютюнових виробів, а саме: у 2018 році - на 29,7 %, а в наступні роки - на 20 % до рівня, еквівалентного 90 євро за 1 тис. штук. Також підвищуються ставки екологічного податку на 11,2 % і рентної плати (крім видобування корисних копалин) - на 16,8 %. Запроваджують 24-місячне відстрочення на сплату ПДВ під час імпорту деяких категорій обладнання. Крім того, передбачено, що без сплати мита можна буде отримати не більше трьох поштових відправлень, вартістю по 150 євро.

7. Камеральні перевірки автоматизують

Мінфін спільно з ДФС розробили алгоритм автоматизації камеральних перевірок. Нині робоча група доопрацьовує методологію розробленого алгоритму. Планується в тестовому режимі впровадити алгоритм в областях України, щоб далі автоматизувати камеральні перевірки по всій країні. У довгостроковій перспективі камеральні перевірки планують ввести в електронний кабінет платника. Тобто платник податків зможе відразу оперативно отримувати інформацію про заповнену декларацію онлайн.

8. Продовжено строки реєстрації накладних і відображення податкового кредиту

Усім платникам податків надано право реєструвати податкові накладні, складені починаючи з 1 липня 2015 року, без обмеження строком. Тобто знято обмеження в 365 календарних днів, встановлене п. 201.10 ПК. При цьому встановлено штраф у розмірі 50 % суми ПДВ, зазначеної в ПН, яка зареєстрована з порушенням граничного строку на 366 і більше календарних днів. Також продовжено строк із 365 до 1095 днів, протягом якого покупець має право віднести суми ПДВ із зареєстрованої ПН до податкового кредиту. Зміни передбачено Законом № 2198-VIII, який набрав чинності 3 грудня.

9. Діє техрегламент енергетичного маркування телевізорів

Усі телевізори в Україні повинні реалізовуватися разом із енергетичними етикетками європейського зразка, які містять інформацію про клас енергетичної ефективності. Технічний регламент енергетичного маркування телевізорів затверджено постановою Кабміну від 24 травня 2017 року № 359, яка набрала чинності 2 грудня. Телевізори, які було введено в обіг до набрання чинності цією постановою та не відповідають усім або окремим вимогам Техрегламенту, може бути надано на ринку протягом 6 місяців із дати набрання чинності цією постановою.

10. Планується створити єдиний реєстр пасічників

Держпродспоживслужба планує створити єдиний реєстр пасічників України. Кожній пасіці та вулику буде присвоєно свій номер. Крім того, заплановано оновлення інструкцій, що регулюють галузь бджільництва, і їх наближення до стандартів ЄС. Держпродспоживслужба також підтримує ініціативу громадськості щодо створення в Україні онлайн карти пасік і полів, де бджолярі можуть бути зацікавлені розміщувати свої пасіки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини