Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова служба роз'яснила, як відносити суми ПДВ до податкового кредиту

23 лютого 2012, 13:20
1170
0
Реклама

Наказом ДПС від 16 лютого 2012 року N 129 затверджена узагальнювальна податкова консультація відносно пропорційного віднесення сум ПДВ до податкового кредиту (ст.199 Податкового кодексу).

У консультації вказується, що розрахунок долі використання сплаченого (нарахованого) податку по придбаних (ввезеним) товарах (послугам), необоротним активам між оподатковуваними і не оподатковуваними операціями здійснюється один раз в рік і відображається в таблиці 1 додатка 7:

- декларації по ПДВ за грудень (для платників податку з квартальним звітним періодом - за четвертий квартал), у разі здійснення розрахунку долі використання за попередній календарний рік відповідно до вимог пункту 199.2 статей 199 НК;

- декларації по ПДВ звітного податкового періоду, в якому задекларовані оподатковувані і неоподатковувані операції платниками, у яких впродовж попереднього календарного року були відсутні неоподатковувані операції, або новоствореними платниками.

Такий розрахунковий показник долі використовується впродовж поточного календарного року, включаючи останній період року (грудень або четвертий квартал).

Враховуючи те, що перерахунок проводиться один раз у кінці року, подальший перерахунок долі використання необоротних активів в операціях оподаткувань робиться за результатами тих календарних років, на які доводяться 12, 24, 36 місяців їх використання. Відлік 12, 24 і 36 місяців починається з періоду (календарний місяць), в якому такі необоротні активи були введені в експлуатацію.

Що стосується перерахунку долі використання тих необоротних активів, які були придбані до набуття чинності НК і по яких 12, 24 або 36 місяців їх використання доводяться на період після 01.01.2011 р., ДПС вказала, що такий перерахунок робиться тільки по тих активах, які введені в експлуатацію після 01.01.2011 р.

Перерахунок долі використання в операціях оподаткувань малоцінних необоротних матеріальних активів (група 11 класифікацій основних засобів і інших необоротних активів), мінімально допустимий термін корисного використання яких не визначений, повинен здійснюватися в порядку, передбаченому для товарів (послуг), а не основних засобів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини