Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховній Раді запропоновано узаконити саморегулювання бізнесу

17 лютого 2012, 15:12
1047
4
Реклама

15 лютого до парламенту поступив законопроект № 10052 авторства Наталії Королівської і Миколи Катеринчука. Цим документом пропонується затвердити в законодавстві норми, що визначають правовий статус саморегулирующих організацій учасників ринку. Головною функцією таких організацій буде визначення "правил гри" в певних сферах, а також представництво інтересів своїх членів перед держорганами.

Для здійснення безпосередньо регулятивної функції такі організації, точніше їх найвищі органи, зможуть приймати Правила, які будуть обов'язкові для її членів. При цьому на одному ринку може існувати більш ніж одна саморегулирующая організація, а для її створення досить усього лише 3-х учасників відповідного ринку.

Саморегулирующие організації матимуть організаційну форму неприбуткового суспільства. Перед початком діяльності їм доведеться реєструватися в спеціальному держреєстрі.

Варто відмітити два цікаві моменти:

- саморегулирующая організація зможе займатися професійною освітою своїх членів і їх співробітників;

- у рамках саморегулирующей організації може створюватися компенсаційний фонд, з якого можуть покриватися збитки, нанесені членами організації третім особам, у тому числі споживачам.

Крім того на саморегулирующую організацію покладається контроль за професійною діяльністю своїх членів. У разі виявлення порушення Правил організації можуть бути застосовані санкції, які, втім, не назвеш серйозними - припис усунути порушення і, як максимум, виключення з організації.

В цілому як найкорисніший для бізнесу момент запропонованої моделі саморегулювання може бути виділений ідея створення компенсаційних фондів. За рахунок цього члени організацій, у разі ухвалення законопроекту, зможуть знижувати втрати у разі претензій до якості їх роботи. Крім того, правила організацій мають шанс стати для України справжніми стандартами якості послуг і товарів на різних ринках.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини