Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон "Про професійний розвиток працівників"

6 лютого 2012, 14:48
4355
1
Реклама

Учора, 05.02.2012 р., набув чинності Закон "Про професійний розвиток працівників" (на основі законопроекту № 9161)яким визначені загальні стани відносно підвищення кваліфікації працівників, їх навчання і атестації.

Згідно із Законом, питання про навчання працівників вирішує працедавець, виходячи з вимог власної господарської діяльності. Навчання класифікували на формальне, в результаті проходження якого видається документ про освіту (приміром, підвищення кваліфікації по договорах з Внз), і неформальне, яке здійснюється безпосередньо у працедавця.

Законом також визначені загальні основи проведення атестації працівників. Зокрема, встановлено, що категорії працівників, що підлягають атестації, і періодичність її проведення визначаються колективним договором, а на підприємствах, в установах і організаціях, в яких колективні договори не полягають, категорії працівників, що підлягають атестації, терміни і графік її проведення визначаються працедавцем за узгодженням з виборним органом первинної профспілкової організації.

Встановлено, що атестація працівників проводиться не частіше чим один раз в три роки.

Нормативним актом також закріплений перелік осіб, які атестації не підлягають, а саме: працівники, які відпрацювали на відповідній посаді менш одного року; вагітні жінки; особи, що здійснюють догляд за дитиною до трьох років або дитиною-інвалідом, інвалідом дитинства; самотні матері або батьки, що мають дітей у віці до 14 років; неповнолітні; особи, працюючі за сумісництвом. Законом або колективним договором можуть встановлюватися інші категорії працівників, що не підлягають атестації.

Нагадаємо, усі працівники повинні підвищувати професійну кваліфікацію згідно з вимогами чинного законодавства (п.п. 9 Загальних станів Випуску 1 "Професії працівників, що є загальними для усіх видів економічної діяльності" Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників). До ухвалення вказаного Закону, законодавством не було передбачено загального порядку проведення атестації працівників. Були тільки нормативно-правові акти, що визначають порядок проведення атестації працівників окремих галузей або категорій (транспорту, культури, наукових і педагогічних працівників).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини