Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набувають чинності оновлені вимоги Госфинуслуг до финмониторингу

2 червня 2011, 12:17
1104
0
Реклама

3 червня 2011 року набуває чинності розпорядження Госфинуслуг від 24 лютого 2011 роки № 102яким затверджена нова редакція Положення про здійснення фінансового моніторингу фінансовими установами.

Затвердження нової редакції документу спрямоване на його приведення у відповідність нової редакції Закону "Про попередження і протидію легалізації (відмиванню) прибутків, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму"діючою з 21 серпня минулого року.

Дія Положення поширюється на страховиків (перестрахувальників), ломбарди і інші фінустанови, юрособ, надаючих финуслуги (окрім тих, нагляд за якими здійснюється іншими органами), платіжні організації і членів платіжних систем, що є небанківськими установами.

Положенням встановлюються вимоги Госфинуслуг відносно:

- призначення співробітника, відповідального за проведення финмониторинга, його прав і обов'язків, вимог до кваліфікації такого співробітника;

- встановлення Правил проведення финмониторинга і розробки Програм проведення финмониторинга;

- виявлення финопераций, належних финмониторингу і тих, що можуть бути пов'язані, торкаються або призначені для фінансування тероризму;

- ідентифікації і вивчення клієнтів (облич), здійснюючих финоперации, зберігання відповідних документів;

- управління рисками у сфері протидії легалізації злочинних прибутків або фінансуванню тероризму;

- порядку зупинки і відновлення финопераций;

- підготовки персоналу установи з метою виявлення финопераций, належних финмониторингу;

- проведення внутрішніх перевірок діяльності установи.

Кожному з вказаних питань присвячений окремий розділ Положення, в якому конкретизовані норми новій редакції Закону.

Як вже відзначалося, затвердження нової редакції Положення викликане необхідністю його приведення у відповідність чинному на сьогодні законодавству у сфері протидії відмиванню злочинних прибутків і фінансуванню тероризму.

Відмітимо, що нова редакція Закону "Про попередження і протидію легалізації (відмиванню) прибутків, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму" передбачає якісно нові підходи відносно финмониторинга. Про нові правила финмониторинга читайте, зокрема, в матеріаліНабула чинності нова редакція Закону про протидію відмиванню злочинних прибутків. Коментар ЮФ "Гвоздий і Оберкович".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини