Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набула чинності нова редакція Закону про протидію відмиванню злочинних прибутків. Коментар ЮФ "Гвоздий і Оберкович"

31 серпня 2010, 14:10
4044
5
Реклама

Закон "Про попередження і протидію легалізації (відмиванню) прибутків, отриманих злочинним шляхом" прийнятий ВР в новій редакції 18 травня 2010 року.

Згідно з документом, введено поняття "Прибутки, отримані злочинним шляхом", замість поняття, що існувало раніше, "прибутки", але визначення новому терміну дане таке ж. В цілому понятійний апарат цього Закону розширений такими новими термінами як "фінансування тероризму", "публічний діяч", "бездоганна ділова репутація" і іншими; істотно розширено поняття і процедурні питання здійснення фінансового моніторингу. Зокрема, суб'єкти первинного финмониторинга будуть зобов'язані надавати в Госфинмониторинг широкий перелік інформації про финоперацииях від 150 тисяч гривень (а суб'єкти, що проводять азартні ігри, - від 13 тисяч). Істотно розширений перелік суб'єктів первинного финмониторинга, до яких віднесені також адвокати і нотаріуси, які за законодавством захищені адвокатською і нотаріальною таємницею відповідно.

Нова редакція Закону спрямована на забезпечення реалізації рекомендацій Групи по розробці фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF), а також інших міжнародних документів в цій сфері. Детальніше про це можна прочитати в матеріалі ЛІГА :ЗАКОН "Антилегалізація по FATF: українська кавер-версія".

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Нову редакцію Закону для ЛІГА :ЗАКОН прокоментував Валентин Гвоздийадвокат, керівний партнер юридичної фірми "Гвоздий і Оберкович", Голова Київського відділення Асоціації Адвокатів України : "21 серпня 2010 року набравши чинності Закон України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму", який істотно розширив коло осіб, які є суб' єктами первинного фінансового моніторингу, включивши до нього зокрема нотаріусів, адвокатів, суб' єктів підприємницької діяльності, які надають юридичні послуги, що в цілому для держави, на моє думання, матиме безперечно позитивні наслідки.

Зазначені новішали спрямовані на запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, що вже більше десяти років, є однією з центральних проблем, на вирішення якої спрямовують свої зусилля провідні європейські держави.

Залучення ж до боротьби з легалізацією незаконних доходів представників не фінансових професій є усталеною практикою на Заході, яка відтепер має місце і в Україні, звісно із нашим національним колоритом.

Виконання низькі додаткових обов' язків: обов'язкова реєстрація суб' єкта в Спеціально уповноваженому органі, необхідність регулярного проведення спеціального навчання співробітників, широкі вимоги до ідентифікації клієнта, забезпечення безперешкодного доступу суб' єктів державного моніторингу до документів та інформації худо, які передбачені Законом для представників юридичних професій, спричинить останнім чимало незручностей у роботі та значні фінансові витрати.

Жодних додаткових привілей з боку держави для суб' єктів первинного фінансового моніторингу, які сумлінно виконуватимуть свої обов'язки не передбачено, передбачено лише відповідальність для порушників, що в котре підтверджує бажання держави в особі уповноважених органів перекинути питання вирішення загальнодержавних проблем на "плечі" приватного сектора.

Здійснення нагляду за нотаріусами та адвокатами, щодо дотримання останніми вимог Закону покладено на Міністерство Юстиції України. У зв'язку із чим Міністерство Юстиції України та Державний комітет фінансового моніторингу з метою запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом будуть обмінюватися інформацією щодо фінансових операцій, що здійснюються нотаріусами, адвокатами та іншими особами, які надають юридичні послуги. Відповідний спільний наказ було підписано керівниками відомств, і він заразом проходити державну реєстрацію.

На практиці ж, я вважаю, не маючи в цьому ніякої зацікавленості, скоріш навпаки, нотаріуси, адвокати, суб' єкти підприємницької діяльності, які надають юридичні послуги будуть усіма можливими законними способами уникати виконання додаткових обов' язків.

Так, Закон залишає право за нотаріусами, адвокатами, особами, які надають юридичні послуги, у певних випадках, не повідомляти Спеціально уповноважений орган про свої підозри щодо фінансових операцій, у разі, якщо відповідна інформація стала їм відома за обставин, що є предметом таємниці вчинюваних нотаріальних дій, адвокатської чи професійної таємниці.

Зазначене право, вважаю, досить часто буде реалізовуватися на практиці, а ряд питань, що стосуються дотримання таємниці вчинення нотаріальних дій, адвокатської та комерційної таємниці у рамках Закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму", викличе, цілий ряд дискусії в середовищі вітчизняних юристів".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини