Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін визначив Порядок перевірок суб'єктів первинного финмониторинга

4 травня 2011, 13:49
1148
0
Реклама

Наказом Мінфіну від 4 квітня 2011 роки № 463 затверджений Порядок проведення перевірок Міністерством фінансів України суб'єктів первинного фінансового моніторингу. Наказ ще не набув чинності, він почне діяти з дня офіційної публікації.

Порядок поширюється на усіх суб'єктів первинного финмониторинга, держрегулювання і нагляд за якими у сфері протидії відмиванню злочинних прибутків і фінансуванню тероризму здійснює Мінфіна саме:

- суб'єктів господарювання, що проводять лотереї або азартні ігри, торговців дорогоцінними металами і драгкамнями і виробами з них, якщо сума операції рівна і перевищує 150000 грн. (для суб'єктів, що проводять азартні ігри, - 13000 грн.);

- аудиторів, аудиторські фірми, фізосіб-підприємців, що роблять послуги з бухобліку, у випадках, передбачених Законом "Про попередження і протидію легалізації (відмиванню) прибутків, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму".

Згідно з Порядком перевірки діляться на планові і позапланові. Крім того перевірки можуть бути виїзними або невиїзними.

Планові перевірки проводяться згідно із затвердженим Міністерством планом не частіше за 1 раз в рік на підставі наказу Міністерства. Про проведення планової перевірки суб'єкт повідомляється не пізніше, ніж за 10 днів.

Позапланові перевірки проводяться на підставі наказу Мінфіну за період, що підлягає перевірці і з окремих питань. Такі перевірки проводяться без попереднього повідомлення суб'єкта за наявності однієї з підстав, передбачених Порядком. Зокрема, до них відносяться:

- письмове повідомлення органів влади або місцевого самоврядування про порушення у сфері протидії відмиванню злочинних прибутків і фінансуванню тероризму;

- виявлення за результатами невиїзної перевірки фактів порушень у вказаній сфері;

- звернення фізосіб і юрособ про порушення і інші.

Встановлені такі терміни для проведення перевірок:

- не більше 20 робочих днів для планової перевірки;

- не більше 10 робочих днів для позапланової перевірки.

При цьому термін перевірки може бути продовжений Міністром фінансів не більше, ніж на 10 робочих днів.

Документом також регламентований порядок проведення перевірок, оформлення їх результатів, права і обов'язку перевіряючих і таких, що перевіряються.

Необхідність прийняття цього документу обумовлена тим, що з 21 серпня 2010 року діє нова редакція Закону "Про попередження і протидію легалізації (відмиванню) прибутків, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму". У новій редакції Закон істотно відрізняється від редакції, що діяла раніше (см про це, зокрема, матеріали ЛІГА :ЗАКОН Прийнята нова редакція Закону про боротьбу з легалізацією злочинних грошей. Коментар АК Arzinger і Антилегалізація по FATF: українська кавер-версія). Треба відмітити, що в колишній редакції Закон не поширювався на вищеперелічених суб'єктів, окрім осіб, що проводять лотереї і азартні ігри.

Необхідно також відмітити, що ряд документів Мінфіну в цій сфері вже набули чинності. Про ці нормативні акти читайте в матеріалах Набуло чинності Положення Мінфіну про здійснення финмониторинга, Набули чинності правила Мінфіну відносно розгляду справ про порушення у сфері финмониторинга і Набуває чинності Положення Мінфіну про підвищення кваліфікації співробітників, відповідальних за финмониторинг.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини