Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держмитслужба змінила порядок здійснення митних процедур при переміщенні комплектних об'єктів

8 квітня 2011, 11:43
1161
0
Реклама

Наказом Держмитслужби від 31 січня 2011 року № 65 затверджений ряд нормативних документів, регулюючих митне оформлення комплектних об'єктів при їх переміщенні через митний кордон України.

Передусім, необхідно відмітити твердження нового Порядку здійснення митних процедурпов'язаних із здійсненням митного контролю і митного оформлення товарів, переміщуваних через митний кордон України в розібраному або нерозібраному виді.

Дія Порядку поширюється на митні процедури, пов'язані з митним контролем і митним оформленням окремого комплектного об'єкту (далі - До) і його складових частин, переміщуваних через митний кордон України на підставі одного зовнішньоекономічного контракту.

Порядок встановлює:

- особливості прийняття митним органом рішення про визначення коду До згідно УКТЗЕД і його документального оформлення;

- порядок здійснення митного контролю і митного оформлення складових частин До, у тому числі, у разі зміни складу До (зміни, доповнення або вилучення окремих складових частин);

- порядок продовження терміну переміщення або припинення переміщення комплектного об'єкту.

Для отримання рішення митниці на переміщення До суб'єкт подає те, що відповідає заяваяке має бути розглянуто впродовж 15 днів (термін може бути продовжений до 30 днів). До заяви додаються копії таких документів :

- зовнішньоекономічний договір;

- техописание До;

- креслення До, з вказівкою порядкового номера кожному складнику.

За результатами розгляду заяви виноситься ухвала про визначення коду товару, який згодом використовується при заповненні ГТД. Вказане рішення є необхідним документом для митного оформлення і митного контролю при переміщенні До.

Відмітимо, що Держмитслужба, затвердивши цей Порядок, в принципі, не змінила правила визначення кодів УКТЗЕД. Проте виконання умов цього документу сприяє спрощенню проходження процедур митного контролю і митного оформлення товарів.

З метою приведення нормативних актів Держмитслужби у відповідність з цим Порядком, вносяться також зміни у Правила заповнення заяви підприємства, надання якого митному органу передує митному оформленню товарів і транспортних засобів.

Необхідно звернути увагу на те, що і раніше Держмитслужба встановлювала правила привласнення коду УКТЗЕД для КО. Ці правила містяться в наказі від 12 грудня 2005 року № 1219який втратить силу з початком дії нового наказу.

Якщо порівнювати обидва документи, то слід зазначити, зокрема, що термін розгляду заяви збільшиться (зараз він складає 10 днів, а буде - 15)крім того раніше не встановлювався граничний термін продовження розгляду заяви. В той же час скорочений перелік документівщо додаються до заяви (нині необхідно також подавати довідку про терміни постачання До; специфікацію, згідно зі встановленою формою).

Крім того, слід зазначити удосконалення процедури продовження терміну постачання, у разі, якщо у встановлені терміни До не був поставлений. Згідно з новим Порядком, продовження терміну можливе за заявою суб'єкта ВЭД.

У чинному документі процедура детально не прописана, але є норма про можливість продовження терміну з урахуванням обставин форс-мажору або інших обставин, що заважають виконанню зовнішньоекономічного контракту. При цьому у разі непродовження терміну митний орган визначає митні коди товарів, раніше визначених як складові частини До, і вживає заходи по сплаті підприємством податків і зборів, у встановленому законодавством порядку.

Необхідно також відмітити, що, затверджуючи новий Порядок, Держмитслужба відмітила, що виниклі в практиці проблемні питання, пов'язані із застосуванням діючого Порядку зумовили необхідність розробки нового документу, регулюючого цю сферу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини