Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент схвалив в першому читанні нові правила про збір на компенсацію населенню ризику від АЕС

6 квітня 2011, 15:14
413
0
Реклама

Верховна Рада схвалила в першому читанні законопроект № 6713 "Про внесення змін до деяких законів України відносно впорядкування питань соціального захисту населення, що проживає на території зони спостереження".

Цим законопроектом передбачається привести у відповідність з чинним законодавством норми Закону "Про використання ядерної енергії і радіаційної безпеки".

Зокрема, йдеться про внесення змін до ст. 12-1 цього Закону, якій встановлені правила стягування збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, що проживає на території зони спостереження.

У новій редакції з цієї норми зникне положення про те, що порядок стягування цього збору визначається Кабміном.

Річ у тому, що саме це положення було визнане неконституційним згідно рішенню КСУ від 20 травня 2010 року № 14-рп/2010. Крім того, тим же рішенням КСУ признанны що не відповідають Конституції і інші положення діючої редакції цієї статті в частині визначення компетенції Кабміну відносно правил стягування цього збору.

У новій редакції ст. 12-1 Закону передбачається встановлення правил відносно стягування збору, що не вимагають конкретизації в підзаконних нормативних актах КМУ.

Так, передбачається встановити, що платниками збору будуть:

- експлуатуючі організації ядерних установок. Вони платять 1 % від об'єму реалізованої електроенергії, вироблюваної АЕС;

- експлуатуючі організації ядерних установок і підприємства - замовники будівництва ядерних установок або об'єктів, призначених для дій з ядерними відходами, що мають загальнодержавною значення. Вони платять за об'єм фактично освоєних капинвестиций. В даному випадку ставка збору повинна встановлюватися парламентом.

Необхідно звернути увагу, що нова редакція виключає з числа платників збору підприємства по здобичі і переробці уранових руд.

Крім того, в новій редакції цієї статті чітко прописаний базовий податковий період для цього збору (1 місяць), порядок представлення звітності по збору, порядок сплати збору.

Також законопроектом пропонується внести деякі зміни у термінологічний апарат Закону і погоджувати деякі його норми з положеннями чинного законодавства.

Слід зазначити, що прийняття описаних змін обумовлене не лише рішенням КСУ. Річ у тому, що вказаний збір не включений Податковим кодексом до складу податків і зборів.

Проте, підпунктом 2 підрозділи 10 Перехідних положень НК передбачено, що податки і збори, не передбачені Кодексом, але встановлені іншими законодавчими актами до набуття чинності Кодексу, нараховуються і сплачуються за правилами, позначеними в цих законодавчих актах. В даному випадку відносно збору таким законодавчим актом є Закон "Про використання ядерної енергії і радіаційної безпеки".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини