Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінюст роз'яснив питання держреєстрації народження, якщо дитина народжена не в пологовому будинку

6 квітня 2011, 13:54
755
0
Реклама

Міністерство юстиції України 5 квітня 2011 року видало роз'яснення відносно державній реєстрації народження при народженні дитини поза установою охорони здоров'я.

Мінюст відмічає, що акт народження є актом цивільного стану і підлягає держреєстрації. Держреєстрація проводиться за усною заявою батьків дитини або одного з них. При цьому не унеможливлено також подачі заяви родичами або іншими особами, уповноваженими представником установи охорони здоров'я, де народилася дитина або того, де дитина перебуває (у разі смерті дитини або якщо вони не можуть зареєструвати дитину з інших причин).

Основою для виникнення правовідносин між батьками і дітьми являється встановлений факт походження дітей від батьків. Для встановлення походження дитини від матері потрібно, окрім заяви, подать медичний документ установи охорони здоров'я.

Якщо ж цей документ відсутній, то основою для держреєстрації є рішення суду. До речі, у разі встановлення факту народження в судовому порядку, місячний термін, встановлений для держреєстрації народження, може бути і порушений.

Вказані положення закріплені в Законі "Про державну реєстрацію актів цивільного стану"а також в Правилах державної реєстрації актів цивільного стану в Україні.

У зв'язку з викладеною позицією Мінюсту слід також звернути увагу на те, що 1 квітня 2011 року набув чинності наказ Мінюсту від 17 березня 2011 року № 814/5яким внесені зміни в Правила державної реєстрації актів цивільного стану в Україні.

У Правилах з'явилася нова норма про те, що у разі народження дитини не в установі охорони здоров'я держреєстрація народження проводиться на основі медичного свідоцтва про народження або медсправки про перебування дитини під спостереженням в лікувальній установі (форма 103-1/о). Форма довідки затверджена наказом Мінохоронздоров'я від 8 серпня 2006 роки № 1150/13024. Тобто, лише у разі відсутності такої довідки основою для держреєстрації буде судове рішення. Детальніше читайте в матеріалі ЛІГА :ЗАКОН Набувають чинності зміни в Правила реєстрації народження дитини, відносно дітей, народжених не в пологовому будинку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини