Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін визначив процедури протидії легалізації злочинних прибутків при відкритті філій в країнах ризику

6 квітня 2011, 11:52
451
0
Реклама

Наказом Мінфіну від 11 березня 2011 року № 338 (зареєстрований в Мінюсті 29 березня) затверджено Положення про процедуру застосування попереджувальних заходів відносно країн, що не виконують або неналежно міжнародних, міжурядових організацій, що виконують рекомендації.

Документ набуде чинності з моменту офіційної публікації.

Дія Положення поширюється на суб'єктів первинного финмониторинга, держнагляд за якими здійснює Мінфін (йдеться про протидію відмиванню злочинних грошей і фінансуванню тероризму)а саме:

- суб'єктів, що проводять лотерейні або інші азартні ігри;

- суб'єктів, що здійснюють торгівлю дорогоцінними металами, драгкамнями і виробами з них;

- аудиторів, аудиторські фірми, фізосіб-підприємців, надаючих бухуслуги.

Положенням встановлено, що при створенні в ризикованих країнах філій або інших відособлених підрозділів суб'єкти финмониторинга повинні проводити заходи, передбачені законодавством про протидію легалізації злочинних прибутків або фінансуванню тероризму, в межах, встановлених законодавством такої країни. Якщо ж за законодавством цієї країни це неможливо, суб'єкти финмониторинга зобов'язані повідомити про це Госфинмониторинг і Мінфін.

Відносно клієнтів з ризикованих країн суб'єкти финмониторинга зобов'язані:

- забезпечувати їх посилену ідентифікацію;

- забезпечувати збір необхідної інформації про зміст їх діяльності, фінансовий стан, репутацію;

- застосовувати заходи по перевірці достовірності і повноти інформації, отриманої від клієнта;

- приділяти підвищену увагу финоперациям, що має високу міру ризику легалізації злочинних прибутків або фінансування тероризму.

Крім того, якщо операція клієнта підлягає финмониторингу, суб'єкт финмониторинга має право відмовитися від такої операції чи припинити її, про що слід повідомити Госфинмониторинг.

Основним нормативним актом, діючим в цій сфері, є Закон "Про попередження і протидію легалізації (відмиванню) прибутків, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму". Саме цим Законом встановлені критерії, по яких визначаються финоперации, що підлягають обов'язковому і внутрішньому финмониторингуа також правила припинення операції у разі виявлення ознак легалізації злочинних прибутків, або фінансування тероризму.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини