Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент ухвалив за основу законопроект про примусове позбавлення власності у разі війни або надзвичайного стану

5 квітня 2011, 12:35
1135
2
Реклама

Парламент схвалив в першому читанні проект Закону "Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного або надзвичайного стану" (рег. № 7378).

Цим законопроектом пропонується встановити механізм примусового відчуження або вилучення майна у юридичних і фізичних осіб для потреб держави в умовах правового режиму воєнного або надзвичайного стану.

Згідно із законопроектом, різниця між відчуженням і вилученням полягає в тому, що під відчуженням розуміється позбавлення права власності, а вилучення припускає позбавлення державних юрособ похідних права власності : права повного господарського ведення, права оперативного управління.

Пропонується встановити, що відчуження повинне здійснюватися з попереднім відшкодуванням вартості майна. Виключенням з цього правила є недостатність засобів для відшкодування. У такому разі відчуження робиться з наступним відшкодуванням. А ось вилучення майна проводитиметься без якого-небудь відшкодування вартості.

Ця норма розвиває положення ст. 41 Конституціїде вказано, що примусове відчуження об'єктів власності з наступним повним відшкодуванням їх вартості допускається тільки в умовах воєнного або надзвичайного стану. Відносно того, що держпідприємства, установи і організації передбачається позбавляти майна без відшкодування його вартості, слід сказати, що це не суперечить вказаній нормі Конституції, адже фактично йдеться про державну власність.

Передбачається, що відчуження і вилучення майна в умовах воєнного стану робиться за рішенням військового командування, погодженому з місцевим органом виконавчої влади або виконкомом місцевої ради. Якщо ж йдеться про надзвичайний стан, то рішення приймається органами місцевої виконавчої влади або місцевого самоврядування.

Законопроектом детально регламентований порядок оформлення відчуження або вилучення майна, його оцінки, відшкодування вартості, а також подальшого використання. Передбачається також повернення майна після відміни воєнного або надзвичайного стану.

Як вже було відмічено, законопроект розвиває норми статті 41 Конституції і регламентує їх реалізацію на практиці.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини