Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Раді запропонували встановити пеню для працедавців за неоплачену вчасно зарплату

15 березня 2011, 14:45
1187
0
Реклама

Ввести пеню на борги працедавців перед працівниками хочуть автори законопроекту № 8216 - народні депутати з парламентської фракції НУНС Володимир Марущенко і Давид Жванія.

Пеня за проектом повинна буде нараховуватися на прострочені виплати зарплати і будь-які інші виплати, що належать працівникові, які повинен згідно із законом виплачувати працедавець (власник підприємства, установи, організації незалежно від форм власності і виду діяльності, а також фізособа, що використовує найману працю).

Розмір пені за проектом складає 1% від простроченої суми за кожен день затримки зарплати і інших виплат, починаючи з наступного дня після закінчення встановлених термінів виплати і включаючи день фактичної виплати.

Нормы про виплату пені не поширюватимуться на заборгованості, що утворилися при порушенні термінів розрахунку при звільненні працівника - до них по колишньому застосовується ст. 117 КЗоТ.

У чинному законодавстві при затримці виплати зарплати передбачена лише компенсація у зв'язку з ростом цін на споживчі товари - затримана зарплати повинна виплачуватися згідно ст. 34 Закону "Про оплату праці" з урахуванням індексу росту таких цін.

Пропонована авторами норма, по суті, вводить фінансову відповідальність працедавця за порушення права працівника отримувати свою зарплату вчасно.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини