Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС: допомога по вагітності і пологам не обкладається НДФЛ

15 березня 2011, 12:29
1591
0
Реклама

Комітет ВР України з питань податкової і митної політики на прохання ДПС виклав своє бачення відносно включення в розрахунок загального місячного (річного) доходу оподаткування платника податку сум, що виплачуються у виді допомозі по вагітності і пологам. Роз'яснення дані в листі Комітету від 23 лютого 2011 року № 04-27/108.

Комітет вказав, що прибутки фізосіб, що отримуються як допомога по вагітності і пологам згідно Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, обумовленими похованням", не включаються до складу доходу оподаткування для цілей оподаткування прибутків фізосіб.

Це твердження засноване на положеннях підпункту 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 НКде сказано, що суми компенсацій, що отримуються платником податків з бюджету і фондів соцстрахування не повинні включатися до складу доходу оподаткування. Єдине виключення з цього правила - виплати, пов'язані з тимчасовою непрацездатністю (оплата лікарняного, допомога по догляду за хворою дитиною або іншим членом сім'ю і так далі), вичерпний перелік яких вказаний в ст. 35 Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, обумовленими похованням".

Необхідно звернути увагу, що ДПС погодилася з такою позицією, у зв'язку з чим своїм листом від 4 березня 2011 року № 6326/7/17-0717 направила роз'яснення Комітету податковим адміністраціям на місцях для застосування в роботі.

Про усі найважливіші зміни у сфері фінансів і оподаткування читайте в професійному інформаційно-аналітичному виданні для бухгалтерів "БУХГАЛТЕР & ЗАКОН" у системах ЛІГА :ЗАКОН. ЛІГА :ЗАКОН - Ваш правильний вибір!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини