Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін визначив правила перевірки органами ПФ платників ЕСВ

14 березня 2011, 15:24
2875
0
Реклама

Постановою Кабміну від 9 березня 2011 роки № 233 затверджений Порядок проведення Пенсійним фондом України і його територіальними органами планових і позапланових перевірок платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Про факт прийняття цього документу ЛІГА :ЗАКОН писала дещо раніше, тепер - детальніше про його зміст.

Порядок затверджений у виконання норм Закону "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Документ ще не набув чинності. За загальним правилом Порядок почне діяти з дня його офіційної публікації. Одночасно втратить силу постанова КМУ від 3 вересня 2008 року № 775 "Про затвердження критерію, по якому оцінюється міра ризику від здійснення господарської діяльності і визначається періодичність проведення планових заходів, пов'язаних з державним наглядом (контролем) у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування".

Порядком встановлено, що ПФ проводить планові і позапланові перевірки або по місцезнаходженню платника ЕСВ, або в приміщенні органу ПФ.

Планові перевірки проводитимуться згідно щокварталу затверджуваному плану. Їх періодичність повинна встановлюватися з урахуванням міри ризику від проведення госпдіяльності (високого, середнього і низького). Правила визначення міри ризику також встановлені цим порядком.

Слід звернути увагу, що критерії для визначення міри ризику, а також періодичність проведення перевірок не змінилися.

Також варто відмітити, що терміни проведення планових і позапланових перевірок, підстави для проведення останніх і інші положення, затверджені Порядком, не зазнали особливих змін в порівнянні з діючим на сьогодні постановою ПФ "Про порядок оформлення результатів перевірок, здійснюваних органами Пенсійного фонду України" і цілком відповідають нормам Закону "Про основні начала державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності".

До речі, при проведенні перевірок платників ЕСВ, територіальні органи ПФ перевірятимуть також правильність нарахування і сплати пенсійних внесків і інших підконтрольних ПФ платежів за період до 1 січня 2011 року.

Про найважливіші зміни в правовому полі України читайте кожен вівторок в популярному щотижневому інформаційно-аналітичному виданні "ЮРИСТ & ЗАКОН" у системах ЛІГА :ЗАКОН. Приймайте тільки правильні рішення разом з ЛІГА :ЗАКОН!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини